Paristot kestävät kyllä hyvin muutaman illan käytön, vaikka valot palaisivat koko illan. Huolena on kuitenkin aina paristokotelon kätkeminen johonkin sekä paristojen vaihto, joka vääjäämättä aina silloin tällöin tulee vastaan.
Ledit syrttyvät hyvin matalalla jännitteellä (noin 2V) ja useimmissa paristokoteloissa on 3 paristoa, jotka ttuottavat noin 4,5-5V:n jännitteen. Etsiessäni kerran 5V.n yleisvirtalähdettä, tuli yhtäkkiä mieleeni, että tietokoneissa USB-liittimistä tuleva jännite on standardoitu 5V:n suuruiseksi.
Paristokoteloissa on yleensä hyvin selvästi näkyvillä jännitteenalennusvastus, jolla paristokotelosta tulevaa jännitettä alennetaan ledeille sopiviksi noin 2:n voltin suuruiseksi. Vastukset ovat yleensä suuruudeltaan noin 150-200ohm. Tässä tapauksessa vastus näyttää värikoodien mukaan olevan 200 ohm.
Tämä vastus kannattaa irroittaa paristokotelosta samalla, kun ryhtyy muuttamaan taloaan paristokäyttöisestä verkkokäyttöiseksi. Paristokotelosta irroitettu suojavastus liitetään juottamalla yhteen sokeripalaan liitetyistä virtajohtimista. Tässä kokeilukytkennässä USB-johdin oli vähän turhan lyhyt ja jouduin lopullisessa ratkaisuussa vaihtamaan sen pitempään.
USB- laturijohto katkaistaan mickro USB liittimen läheltä poikki. Kuoritaan suojakuorta hieman sekä kaikki sisätä tulevat 5-johdinta. Näistä vain kahdessa on se 5V:n jännite. Nyt voi joko mittaamlla tai kokeilemalla yhdistää johtimia vuorinperään sokeripalaan todeta, mitkä ovat virtajohtimia ja katkaista loput kolme johdinta kokonaan poikki häiritsemästä kytkentää. Tällaisella johdolla nukketalon voi liittää vaikka tietokoneensa USB liittimeen valojen kytkemiseksi, jos laturia jostain syystä ei ole käytettävissä.
USB laturilta tulevat virtajohtimet kytketään nyt sokeripalaan ja laturi seinään, niin valot alkavat taas toimia, nyt verkkokäyttöisinä. Latureita on monilla varmastikin jäänyt vaille käyttöä uusia puhelimia hankittaessa. Edullisia latureita sekä pitkiä USB johtoja saa puhelintarvikkeita myyvistä liikkeistä, kiinalaisista postimyyntiliikkeistä sekä kiinalaisia tarvikkeita myyvistä tanskalaisista "Tiger" myymälöistä.
Taitavimmat harrastajat voivat tietenkin käyttää myös micro USB liitintä, jolloin laturilta tulevan johtimen voi hyödyntää sellaisenaan. Tässä liittimessä virtajohtimet ovat laitimmaisissa nastoissa, mutta voin kokemuksesta kertoa että johtojen juottaminen tähän miniatuurikokoiseen liittimeen ei ole kovin helppoa. Suosittelen sokeripalaliitosta.
Taloon voi halutessaan lisätä myös verkkokytkimen jompaan kumpaan laturilta tilevaan johtoon. Käytännössä suosittelisin kuitenkin laturin liittämista kauko-ohjattuun pistirasiaan, jolloin taloonsa saa valot pienellä kauko-ohjaimella. Tällaisia kauko-ohjattuja pistorasioita saa useista liikkeista mm. Clas Ohlson, Tokmanni, Biltema, Motonet jne.
Kauko-ohjattuja pistorasioita on kätevä käyttää minkä tahansa nukketalomuuntajan kanssa, sillä näin saa helposti hoidettua valojen päälle- ja pois-kytkennän kauko-ohjaimen avulla.
12 voltin led-valaisimissa etuvastukset on kiinteästi sijoitettu valaisimiin ja teippeihin niin, ettei tällaisia järjestelyjä tarvita. 12V:n led muuntajat ovat myös valmiita sellaisenaan kytkettäviksi nukketaloihin sijoitettuihin valaisimiin.
Tämä nyt sitten tällä kertaa sähkötöistä, sillä panen nämä työkalut sivuun ja siirryn tekemään vielä yksityskohtia näihin työn alla oleviin taloihini.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti