Translate

torstai 5. lokakuuta 2017

Betoniseinien valmistusta ja väliseinien kiinnityskokeilu

Työn alla olevassa rintamamiestalossa on alkuperäismallissaan betopintaiset ulkoseinät ja nyt myös nukketalomalliin tulisi saada samanlaiset. Olen aiemmin jo kerran kokeillut vastaavaa ja todennut, että hiekkapaperilla saa aikalailla betonipintaa muistuttavan pinnan tehtyä melko siististi.

Talon seinät on nyt aukotettu ja seinät sovitettu kertaalleen paikoilleen. Tässä vaiheessa sitten täytyy jo ensimmäisen kerran talo purkaa.

Sopivan pintakarkeuden löytää ihan vain kokeilemalla hiekkapaperien erilaisia karkeusasteita. Päädyin käyttämään tätä P 60 hiekkapaperia, joka tuntui käteen sopivalta antamaan pienoimallin betonisen pinnan.

Hiekkapapri on A-4 kokoisissa arkeissa, joten aivan yhtenäistä pintaa taloon ei saa. Papereita kannattaa hieman sovitella seinälevyjen päälle niin, että saumat asettuvat suhteellisen symmetrisesti seinäpinnoille.

Sitten vain liimaa seinälevyihin. Tämä näyttää melkein joulupiparkakkujen koristelulta. Liiman voi vielä vetää lastalla tasaiseksi, mutta tässä tapauksessa se ei ole välttämätöntä koska hiekkapaperi on sen verran jäykkää, että liima leviää, kun hiekkapaperit jätetään painon alle kuivumaan.

Ikkuna-aukot leikataan uudelleen auki vasta liimausten kunnolla kuivuttua.

Liimausten kuivuessa pääsin kokeilemaan seinälevyjen kiinnittämistä pienellä muovikourulla, joka alunperin on tarkoitettu alle 5mm:n vahvuisten sähköjohtojen kiinnittämiseen. Tällaisesta kourusta sain vihjeen edellisen kerrostaloprojektin yhteydessä, sillä talon uusi haltija keksi, että tällaista kourua voi käyttää väliseinissä.

Mansarditaloon on tulossa alakertaan viherhuone ja yksi väliseinistä tulee olemaan plexia, joten sitä ei voi puuliimalla liimata paikoilleen. Liimasin lattiaan tällaisen pienen sähköjohtokourun. Viherhuoneen ulkoseinät on kiinnitetty ruuveilla talon runkoon.

Samoin vastaavaan kohtaan talon kattoon. Kourussa on tarrateippi valmiina, joten liimaus on tosi helppoa.

Näihin kouruihin voi helposti työntää plexisen väliseinän suoraa paikoilleen. Aion kokeilla samaa myös tapetoitujen seinien kanssa, sillä tässä syntyy samalla siistit jalka- ja kattolistat eivätkä tapettien reunat pääse repsottamaan.

Tässä vaiheessa olin saanut myös katon valmiiksi ja pääsin maalaamaan kattoa samalla kun toisen talon seinät kuivuvat liimauksissaan.

Ei kommentteja: