Translate

tiistai 24. lokakuuta 2017

Talo 78 saa valaisimet paikoilleen - paristo led sarja on helppo ja turvallinen tapa

Tässä talossa haluttiin valaistus tehdä niin, että käyttäjä voi helposti myöhemmin rakennella itsekin valaisimia ja liittää ne sitten itse paikoilleen. Valitsin lähtökohdaksi paristokäyttöisen valosarjan.

Tällaista valosarjaa olen käyttänyt monilla sähköistyskurssellani, sillä sarjan pienet pallot voivat myös sellaisenaan toimia nukketalon valaisimina. Näin syksyisin ja joulun alla on myynnissä monenlaisia paristovalosarjoja, joissa yleensä on 10-20 lediä ja pieni paristokotelo kytkimineen.

Valosarjasta voi irroittaa yksittäisi ledejä, liittää niihin jatkojohtimia. Nämä valosarjan ledit irtoavat helposti myös noista pallokoristeistaan ja ne on helppo liittää itse tehtyyn valaisimeen.

Valaisinjohdot vien yksi kerrallaan pinen asennuskourun sisällä talon takaseinän läpi. Tämä kouru löytyi Clas Ohlsonilta, mutta pikku kouruja voi rakentaa itse myös rimoista. Tämä valaisin on tehty muovisesta kuohuviinipullon korkista, jonne on laitettu valosarjan led sisälle antamaan valoa.

Tämä valaisin on otettu jostakin toisesta koristevalosarjasta sellaisenaan. Tässä talossa olen kiinnittänyt kaikki johtokourut ruuvilla, jotta valaisimet voi myöhemmin myös helposti vaihtaa toisen tyyppisiksi.

Kaikki johtokourut menevät takaseinän läpi talon taakse jäävään johdotus- ja kytkentätilaan, missä niitä on helppo liittää toisiinsa ja virtalähteeseen.

Tällainen kaksoisseinäratkaisu on siinä mielessä kätevä, että johtimia voi liikutella ja jatkaa täällä vapaasti ja peittää sitten koko asennuksen kannella. Valmiiseen taloon voi järjestää vastaavan kytkentätilan reinustamalla takaseinä pienillä rimoilla, joiden päälle voi kytkentätyön jalkeen kiinnittää uuden kansilevyn takaseinäksi.

Pienenä vinkkinä työkaluista, kun lähdette poraamaan valmiiseen taloon johdotusreikiä. Joku tällainen pienikokoinen ruuvinväännin on erittäin käyttökelpoinen. Niitä saa rautakauppojen tarjouksista jopa 10€:lla. Samoista kaupoista löytyy yleensä ruuvauskärjen tilalle laitettavia poranteriä. Poraaminen on hieman hitaampaa kuin isolla porakoneella, mutta näillä mahtuu työskentelemään jopa nukketalon huoneiden sisällä.

Seuraavaksi sitten valojen kytkennästä.


Ei kommentteja: