Translate

maanantai 14. toukokuuta 2012

Miten teen valot talooni ?

Ensimmäiseksi kannattaa pohtia, miten aion talooni tehdä valot. Helpointa on silloin, kun valaistuksen miettii jo taloa pystyttäessään. Usemmiten talo on kuitenkin valmiina ja jälkeenpäin alkaa tehdä mieli lisäillä myös valoja sinne muiden mööpeleiden joukkoon.


Mirellan vanha Lundby kerros- ja valoremontin jälkeen

Lundby:n nukketalot ovat periaatteessa helpoimpia varustaa sähkävaloilla, sillä taloihin on laitettu huonekohtainen johdotus jo 50-luvulta lähtien. Paristo/muuntajatila on yläkertaan johtavan portaikon alla piilossa ja pistorasioiden paikat pääsee näkemään talon takaseinän suojapaperin läpi.

Usein kuitenkin rasiat ovat talossa niin monen tapetti ja maalikerroksen alla, ettei rasioita kannata ottaa käytöön ellei sitten aio käyttää Lundbyn alkuperäislisätarvikkeita.

Tässä talossa päätin toteuttaa koko valaistusjohdotuksen erillisenä ja paristokäyttöisenä. Kytkin kuitenkin jännitteen myös talon alkuperäiseen johdotukseen siten, että myös Lundbyn varusteita voi käyttää jos niitä sattuu löytymään. Käyttöjännite on 4,5 V kuten Lundbyssäkin. Alkuperäinen muuntajakotelon peitteeksi tehty portaikko oli jossain historian vaiheessa purettu, joten sijoitin paristokotelon kytkimineen parvekkeen alle.


Lundbyn oma johdotus näkyy takaseinässä. Paristojännitteen olen liittänyt alkuperäiseen muuntajan liitospisteeseen (ympyröity).

Toteutin koko valaistuksen itse rakentamillani LED valaisimilla, joita olen koko ajan käyttänyt kaikissa taloissani. Asennuksen jälkeen peitin koko takaseinän uudella levyllä, jonka taakse koko johdotus jäi piiloon. Valaistusratkaisuista lisää jatkossa.

Lisää nukketalorakentamiseen liittyviä ohjeita on  on saatavissa kirjoistani, joita on myynnissä useimmissa nettikirjakaupoissa ja saatavissa myös Suomen kirjastoista. Nettikaupoista esimerkkeinä The Amazon tai Adlibris .

The Dolls House ABC, Pieni Nukketalokirja ja Uusi Nukketalokirja

2 kommenttia:

Saga kirjoitti...

Hei Jorma, minä tein nukkekotini aivan alusta asti itse. Ostin siis kaikki puuosat,ja silloin pystyin tekee sähkötyöt upeasti. Laitoin ekan kerroksen lattiaan uomat, joihin pistin plastiikka putken,joka tuli takaseinästä ulos, sitten puukitillä uoma umpeen ja esim. kokolattiamatto päälle. Sen jälkeen pystyin vetää johdon putken läpi siihen kohtaan katossa, johon olin jo porannut reiän. Näin ollen minulla tulee johdot suoraan katosta, ei näy johtoja missään. Takaseinään sain reiät tietysti helposti, kun tarvitsin esim. valot joulukuuseen. IDEA EI OLE OMA, vaan olin ostanut kirjan, jossa neuvottiin sähkötöistä ja näin sain kivasti tehtyä. Alussa oli kyllä vaikeata kaikki, mutta nyt mun koti on valmis, vain jouluna ja muina erikoisina asioina muutan sisustusta. Tuon Lundby nukkekodin opin tuntemaan oikeastaan vasta nyt. Kirjotellaan.

Jorma kirjoitti...

Onnittelut. Se sähköjohtojen veto on tedella oppikirjan mukainen ja niin tulisikin aina tehdä. Olen vain käytännössä huomannut, että lamppujen paikat usein ovat kiinni kalustuksesta ja sähköt tehdään usein vaimiisiin taloihin. Olen päätynyt vetämään johtimet katon alapinnassa, jossa ne voi halutessaan peittää esim. puurimalla, jossa on sitten sopiva kolo johtoa varten.
Siihen varmaankin palaan kun tätä juttua mennään eteenpäin. Ensi viikon olen LOntoossa joten voi hieman kestää.