Translate

sunnuntai 17. elokuuta 2014

Johtojen jatkaminen ja kytkentä

Nyt kun tarvikkeet on kaikki käsillä kannattaa valmiin sarjan kanssa kokeilla käykö se jo sellaisenaan valaisimiksi taloon vai pitääkö kotoa etsiskellä joitakin pikkuesineitä joita sitten myöhemmin liittää ledeihin valaisimiksi. Joka tapauksessa valaisimien lukumäärää kannattaa jo pohdiskella valmiiksi niin tietää montako valoa ja kuinka pitkät jatkojohdot valaisimiin tarvitaan.


Sitten vain rohkeasti sakset tai pihdit käteen ja valosarja poikki siten, että paristokoteloon jää tarvittavan pitkä johto ja sarjan ensimmäiseen lediin ainakin noin 10 cm johtoa, johon jatkojohdon voi kiinnittää.

Katkaisun jälkeen tulevat sitten jo edellisessä tekstissäni varaamani tussikynä ja sokeripala tarpeelliseksi, sillä tässä vaiheessa kannattaa heti kuoria katkaistut johdonpäät ja kiinnittää esimmäiseksi paristokotelosta tulevan johdon päät sokeripalaan. Vastaavalla tavalla kuoritaan sitteen valosarjan puoleiset johtimen päät ja kytketään sokeripalaan niin päin että sarja taas syttyy palamaan. Huomaa myös että paristokotelon virtakytkin on "ON"-asennossa. Usein kytkin unohtuu ja valo ei sytykään, vaikka luulee tehneensä kaiken oikein. Itselläni kävi edellisissä mökeissä, että ihmettelin pitkään kun valot eivät syttyneetkään ja syyksi löytyi paristokotelon vanhentuneet paristot.
Kun johtimet ovat niin päin että valosarjan ledit taas palavat on johtojen napaisuus oikein ja se kannattaa ehdottomasti merkitä nyt sokeripalan toinen puoli kannattaa merkitä tussilla samoin kuin vastaava valosarjaan menevä johdin. 
 Yleismittari on hyödyllinen mahdollisia kytkentävirheitä etsittäessä
Mikäli käytössä on yleismittari voi tällä todeta napaisuuden ja merkitä plusjohtimen punaisella ja minnuksen mustalla. Itse olen oikaissut ja jättänyt yleimittarin tässä vaiheessa laatikkoon, koska tämä yksinkertainen menetelmä on luotettava ja paljon nopeampi

Kun valosarja kytkennän jälkeen taas toimii, voi ledejä alkaa irroittaa sarjasta yksi kerrallaan johtimien pidentämistä varten. Katkaisu tehdään aivan edellisen ledin juuresta, aloittaen sarjan latvasta. Kuhunkin lediin tulisi jäädä kaksi johdinta jotka taas kuoritaan ja kokeillaan liittää sokeripalaan, jotta nähdään syttyykö ledi vielä tämän operaation jälkeen.

Ledin irroittaminen valosarjasta
Ledin ollessa irrallaan kiinnitetään se tulevaan valaisimeen ja ryhdytään johtimen pidennykseen vasta tämän jälkeen.myös valaisimen kiinnittäminen ja koko johtimen kuljetus nukketalossa kannatta miettiä tässä vaiheessa jotta hmahdollinen jatkojohto tulee riittävän pitkäksi. Yleensä noin 30-40cm:n johtimet riittäävät johdon kuljettamiseksi talon taakse. kytkentää varten.

Johtimet kannattaa leikata hieman erimittaisiksi, jotta liitos voidaan tehdä siten, että siitä ei synny oikosulkua vaikka liitos jätettäisiin eristämättä. Liitos voidaan tehdä kiertämällä paljaaksi kuoritut johtimen päät yhteen ja varmistamalla vielää oikosulkuvaraa sillä, että ne käännetään eri suuntiin kuvan mukaisesti. Liitoksen voi vielä halutessaan peittää suojasukalla tai teipillä, muttä se ei tällaisessa liitoksessa ole tarpeen. Liitoksen toimivuus kannattaa taas tarkistaa liittämällä pidennetty johdin paristokotelon sokeropalaan ja lampun syttyessä se mustattuun puoleen tuleva johdin kannattaa myös merkitä tussilla. 
 Mustatut johdonpäät kierretään yhteen ja liitetään sokeripalaan

Lopullisessa asennuksessa kukin valaisin kiinnitetään paikoilleen ja kuljetetaan pidennetty johto talon taakse kytkentää varten. Talon takana on helppo tehdä lopullinen kytkentä siten, että kaikki mustatut johdonpäät kierretään nyt keskenään yhteen samoin kuin merkaamattomatkin ja liitetään tämä nippu sokeripalan vastaaviin napoihin. Nyt pitäisi koko taloon tulla valot siitä paristokotelon kytkimestä.

Kaikki johtoliitokset voi varmistaa juottamalla juotostinalla. Näin liitokset ovat luotettavampia ja johdot kestävät vetoa paremmin jos niitä joutuu vetämään ahtaiden reikien läpi. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä, kunhan itse muistää että johtimet on vain kiertämällä liitettyjä.

Valaisinkytkennän voi myös ennalta kokeilla työpöydällään ennenkuin lähtee sijoittamaan valaisimia lopullisille paikoilleen.




1 kommentti:

Alexandra kirjoitti...

Kiitos Jorma erittäin selventävästä ohjesarjasta.