Translate

maanantai 8. tammikuuta 2018

Ovien valmistusta - helppo tapa toteuttaa kestävät saranat

Jätin Joulua ennen suosittujen tonttuovien teon sikseen, koska tiesin, että viimeistään Joulun jälkeen joudun joka tapauksessa valmistamaan ovia tähän työn alla olevaan rintamamiestaloon.

Ovien kehykset tein kokoamalla väliseinien vahvuisista 3x3mm rimoista kehyksiä mallioven ympärille. Tässä tapauksessa oviksi valittiin vaneeripintaiset ovet, jotka olivat hyvin yleisiä sodan jälkeen rakennetuissa rintamamiestaloissa.

Ovien vuorilaudat tulevat olemaan ruskeat, kuten kehyksen sisäpinnatkin, joten maalasin tällaisia lautoja samalla, kun kehykset kuivuivat liimauksessaan.

Kehysten kuivuttua voi vuorilaudat katkaista sopivan mittaisiksi ja liimata toiselle puolelle ovikehystä jo paikoilleen, aivan kuten valmisovissakin on tehty. Se helpottaa ovien paikoilleen asennusta.

Ennen saranointia kannattaa ovet sovittaa kehyksiinsä ja tarkistaa, että kaikki mahtuvat avautumaan kehyksessään. Paksujen ovimateriaalien kanssa kannattaa sarapuolen reunaa hieman pyöristää avautumisen helpottamiseksi. Tässä vaiheessa olen sahannut myös oven vastapuolelle tulevat vuorilaudat valmiiksi. Ne kiinnitetään vasta paikoilleenliimauksen yhteydessä.

Käytän saranointiin noin 1,5mm:n paksuisia nauloja ja saranointia varten tulee sekä kehykseen että oveen porata naulan paksuinen reikä jotta sarana naula ei halkaise kehystä eikä ovea. Tässä tapauksessa reikien poraaminen on hieman haasteellista, kun kehyksen vahvuus on vain 3mm ja siihen pitää saada 1,5mm:n reikä.

Reikien porauksen jälkeen työnnetään naula kehyksen läpi oveen asti kiinni sekä ylä että alareunastaan ja kokeillaan oven avautuminen. Usein ovea joutuu tässä vaiheessa hieman hiomaan, jotta se aukenisi kunnolla. Kun ovi on sitten paikollaan voi naulan ylimääräisen osan katkaista. Tähän voi valita huonot vanhat sivuleikkurit. Hyviä ei kannata käyttää sillä usen naulat ovat sen verran kovaa materiaalia että tämän työn jälkeen leikkurit ovat entiset.

Jos ovia on tekeillä paljon kannattaa mieluummin hankkia pienikoiset voimaleikkurit, jotka on tehty tällaiseen metallin katkaisutyöhön. Näin työkalut säilyvät kunnossa. Jäjellejäävä lyhyt naulanpää naputellaan sitten varovasti vasaralla pohjaan ja ovi kehyksineen on valmis paikoilleen liimattavaksi oviaukkoonsa. KOkemuksesta tiedän että tässä vaiheessa ohuesta MDF levystä tehdyt ovet halkeavat helposti, joten oviaihioita kannattaa valmiiksi tehdä pari ylimääräistä.
Ei kommentteja: