Translate

lauantai 19. toukokuuta 2012

Valovaihtoehtoja nukketaloihinkin on runsaasti tarjolla

Perinteisesti nukkekoteihin on myyty valmiita valaistussarjoja, jotka sisältämät muuntajan, kytkentäriman ja valaisimia liitosjohtoineen tarpeen mukaan. Pienoispolttimoilla toimivien valaisinten käyttöjännite on yleisesti ollut 12V (M 1:12) tai 4,5V (Lundby). Valaisimet saa yleensä sarjan valmistajan mallikoimasta, mutta niitä voi myös askarrella itse, jos löytää vastaavalla jännitteellä toimivia pienoispolttimoita.Kuvassa 12 V:n M1:12 mittakaavan pienoispolttimosähkötarvikkeita. 
(Dolls House Emporium)

Erilaisia valmiita valaisimia on runsaasti saatavilla nukketalo harrastuskaupoista ja askarteluliikkeistä. Ongelmaksi muodostuu yleensä johtimien kätkeminen rakenteisiin ja se, että valmiissa johdinsarjoissa on yleensä pistokkeet johtimien päissä, jolloin läpivientireiistä tulee melko suuria tai johtimet on katkaistava ja liitettävä uudelleen johdinasennuksen jälkeen. Tähän aiheeseen palaan vielä uudelleen.

Lunby M1:18 taloihin saa valmiina muuntajan. valaisia, erilaisia johtotarvikkeita ja kodinkoneita. Käyttöjännite on 4,5V (Lekmer)

Lundby taloissa on johdotus valmiina ja sähkölaitteet voi sellaisenaan kytkeä talon kiinteisiin pistorasioihin tai käyttää erillisenä myytäviä jatkojohtoja valaisinten sijoittamiseksi uusiin sijoitispaikkoihin. Siistit asenukkset saattavat edelluttä myös johdinten liittämistaitoja. 12V:n polttimot eivät toimi Lundby taloissa ja Lundby valaisimen liitäminen osaksi 12V:n järjestelmää rikkoo polttimon tai sulakkeen.

Uutena markkinatulokkaana ovat itsenäiset LED tekniikkaan perustuvat, paristoilla varustetut nukketalovalaiseimet, jotka voi kiinnittää talonsa seiniin,kattoon pöydille tai lattialle, tarvitsematta lainkaan miettiä johdotusta. Valaisimet kiinnittyvät joko tarralla tai pieneen magneettilatkään, joka tulee valaisimen mukana. Niitä voi vapaasti siirrellä paikasta toiseen aina kalustuksen vaihtuessa.

Kuvassa olevat valaisimet löysin yllättäen Joensuuhun avatusta sisustus- ja askarteluliikkeestä 
(Pikkuruinen Puoti)
Itse olen jo muutaman vuoden ajan tehnyt itsenäisesti paristolla toimivia takkoja nukketalokäyttöön M1:12 sekä Lundby taloihin sopivina. 

Niitä voin tarvittaessa toimittaa halukkaille esimerkiksi postitse osoitteesta nukketalot@gmail.com

Jatkossa palaan tähän valojen asentamiseen ja valaisinten valmistamiseen. Nyt tulee pieni tauko teksteihin, kun piipahdan ensi viikolla Lontoossa katsomassa maailman menoa.

Ei kommentteja: