Translate

keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Lisää valoista, helppo tapa lisävarustella valmista taloa

Kuten jo aiemmin totesin, on monasti helpointa suunnitella taloon valot jo alunperin taloa rakentaessa.

Valaistu talo näyttää leikeissä asutummalta

Monesti kuitenkin talo syntyy vuosien uurastuksen tuloksena ja valojen saaminen tulee haaveeksi siinä vaiheessa, kun talo on jo kaikilta osin muutoin valmis. Ei tee enää mieli lähteä rikkomaan vaivalla aikaansaatuja sisustuksia tai seiniä vain valojen takia tai jodotuksen viemiseksi seinien läpi.

LED-tekniikka antaa vastauksia myös helppoihin valaistusratkaisuihin. Alkuvaiheen sinivoittoisista LED:eistä ollaan pääsemässä eroon ja LED-valoja saa myös lämminsävyisinä. 
Uusimpana tulokkaana markkinoilla ovat itsenäisesti toimivat paristokäyttöiset LED-valot, jotka eivät vaadi johdotusta lainkaan ja joita voi sijoitella vapaasti huoneiden kattoihin, lattialle, seiniin tai pöytien päälle. Kiinnitys tapahtuu tarroilla tai magneeteilla paristoina pienet litium paristot. Valaisimissa on myös käyttökytkin, joten kaikkia valoja ei ole tarpeen poltella yhtaikaa.

Omiin kokeiluihini ostin tällaiset jalka- ja seinälampun, jotka näyttävät ihan asiallisilta

Valikoimaa 1:12 mittakaavaan alkaa olla jo yhtä runsaasti kuin perinteisiä pienoishehkulampuilla toteutettuja valaisimia, esimerkkinä tämä nukketalotarvikekaupan sivu: Minimum World 

Itse olen jo useamman vuoden ajan tehnyt erilaisia paristokäyttöisiä takkoja sekä Lundby että 1:12 mittakaavaan.

 Valmiita takkoja ennen puutöitä

Muutama takka on tälläkin hetkellä valmiina, joten voin niitä toimittaa halukkaille. Jokainen voi tietysti rakentaa näitä oman makunsa mukaan itsekin. Tulena olen käyttänyt paristokäyttöisiä LED kynttilöitä.

2 kommenttia:

Salla kirjoitti...

Tervehdys, miten noissa takoissa oleva kynttilä sytytetään ja sammutetaan? Nostetaanko koko takka ulos talosta - onko kytkin takan pohjassa?

Jorma kirjoitti...

Noissa takoissa on kytkin ja paristonvaihto takan pohjassa. Yleensä kytken ne mukaan talon muuhun sähköjärjestelmään jos talossa on valot. Käyttöjännite takoissa on 3V.