Translate

keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Vitriinivalaisimien käyttö nukketaloissa

Usein nukkekoti on sisustukseltaan useiden vuosien työn tulos ja niin täynnä harkittuja pieniä yksityiskohtia, ettei pelkkien valojen takia tee enää mieli purkaa yhtään mitään hankalien asennustoiden vuoksi.

 Erilaisia LED vitriinivaloja

LED tekniikka tarjoaa vaihtoehdon valaista valmiin nukketalon huoneita liimaamalla tällainen vitriinivalo nukketalon huoneiden kattoon, jolloin se valaisee kerrallaan koko huoneen eikä varsinaiseen kalustukseen tarvitse puuttua lainkaan. Ainoastaan valaisimen virtajohdin viedään siististi takaseinän läpi talon takapuolelle.

Yleensä näitä vitriinivalaisimia myydään valmiina sarjoina muuntajineen ja välijohtoineen. Myös kaikki kiinnitys-tarvikkeet kuuluvat sarjaan mukaan. Kaksipuolista teippiä voi myös hyvin käyttää kiinnitykseen. Käyttöjännite kaikissa näissä valmiissa sarjoissa on 12V, joka on turvallinen itseasennukseen. ja sallii myös näppärimmille yksittäisten nukketalovalojen liittämisen lisäksi tähän valojärjestelmään.


LED-valaisimien edut muihin vitriini-valoihin verrattuina ovat, ettei lämpöä synny juuri lainkaan ja valot ovat parhaimmillaan lähes tilaa viemättömiä, kun ne kiinnittää nukketalon tai nukketalovitriinin katttoon.

Uusimpana tulokkaina tähän valaisinryhmään ovat erilaiset LED valoteipit. Niitä myydään rullatavarana muuntajineen ja käyttöjännite näissäkin on se 12V, joten myös teippien kanssa voi käyttää muitakin nukketalovalaisimia kytkemällä ne osaksi tätä sä'hköjärjestelmää.

LED teippi voidaan katkaista saksilla kupariliuskojen kohdalta ja liittää edelleen seuraavan huoneen valaisimeen.

Helpointa edelläkuvatuista on teipin käyttö, koska se voidaan katkoa sopivanmittaisiksi pätkiksi ja liimata huoneen kattoon. Yhteenkytkennän voi tehdä talon takana kuten yleensä muidenkin nukketalovalaisimien kanssa. Suomessa edellakuvantunlaisia valaisimia saa edullisimmin ainakin seuraavista liikkeistä : IKEA, Claes Ohlsson, Biltema, Motonet ja Tarjoustalo. SAtunnaisesti näitä on löytynyt myös LIDL:istä. Muistakin sähkötarvikeliikkeistaä kannattaa katsella, mutta kokemukseni mukaan ovat muualla yleensä kalliimpia. Ostaessaan kannattaa varmistaa, että LED:it ovat lämminsävyisiä 3200 K, ettei tule vahingoissa sinertävää valoa, kuten vanhemmissa LED sarjoissa.

HALOGEENISPOTTIEN KÄYTTÖÄ NUKKETALOISSA EN SUOSITTELE MISSÄÄN TAPAUKSESSA, SILLÄ NIILLÄ VOI SULATTAA KALUSTEITAAN TAI PAHIMMILLAAN POLTTAA KOKO TALON.

Ei kommentteja: