Valaisimien paikkojen löydyttyä meni kytkentätyöhön vajaa tunti. Muutama perusniksi näiden led valojen kanssa on hyvä tietää ettei tarvitsee liikaa pohdiskellä kytkentöjä tehdessä.
Näihin valoihin löytyi yksi lamppu valmiina siitä valosarjasta. Se on sijoitettu yläkerran kirjastohuoneeseen. Muissa valaisimissa ledit on irroitettu ja kiinnitetty toisen tyyppisiin runkoihin. Sauna on vielä kaikilta osin kesken.
Valosarjasta irrotetuissa ledeissä on vain noin 10 cm:n mittainen johto, joka ei riitä vietäväksi talon taakse, joten kaikkia johtoja on jatkettava. Itse olen hyudyntänyt tällaista tietokonehuolloista löytyvää lattakaapelia, josta on helppo irroittaa parijohtimia, joita voi sitten käyttää valaisinjohtimina. Myös nukkekotitarvikekaupoista tai vanhoista jouluvalosarjoista löytyviä johtimia voi hyvin käyttää.
Tässä vaiheessa työkaluiksi riittävät hyvin, vaikka pelkät sivuleikkurit, mutta kuvassa näkyvistä kuorimapihdeista on kyllä paljon apua eristeen poistamisessa johtimien päältä.
Aluksi kannattaa katkaista paristokotelosta valosarjaan tuleva johto ja liittää se sitten sokeripalan avulla takaisin yhteen niin että valot taas palavat. Tässä vaiheessa kannattaa sokeripalan navat merkitä väreillä esimerkiksi toinen punaisella ja toinen mustalla. Jos pystyy mittarilla toteamaan plus navan se on syytä merkitä punaisella. Mittari ole kuitenkaan millään tavalla välttämätön, sillä valojen liittämisen voi hoitaa kokeilemalla.
Valaisimia saa irroittamalla alkuperäisen valosarjan ledejä yksi kerrallaan. Johtojen jatkaminen kannattaa tehdä niin, että sekä valaisinjohtdon, että jatkojohdon johtimet leikataan eri mittaisiksi.
Johdot kuritaan ja kierretään yhteen. Näin syntyvät viikset kierretään yhteen ja jatkojohdolla varustettua ledia voi kokeilla kytkeä sokeripalan ruuveihin ja samalla todeta kumpi johdin pitää liittää punaiseen ja kumpi mustaan nastaan, jotta valo syttyy. Samalla kannattaa jatkojohdon päät merkitä tusseilla vastaavin värein.
Kierreliitos yleensä riittää, mutta jos johtimia joutuu paljon kiskomaan tai siirtelemään kannattaa liitos varmistaa juottamalla. Juotoskolvin tulisi olla riittävän pienitehoinen ja -kokoinen n. 15-30W.
Valaisimet sijoitetaan paikoilleen ja kaikki mustat ja punaiset johtimet kierretään keskenään yhteen. Kun johtimissa on värimerkinnät niiden syttymistä ei enää tässä vaiheessa tarvitse kokeilla, vaan samanväriset johtimet voi suoraa liittää toisiinsa.
Nyt vain valaisimilta tulevat johdinniput kytketään paristokotelosta tulevaan värimerkittyyn sokeripalaan ja koko talon valaistus on valmis.
Nyt enää tarvitsee miettiä mihin paristokotelo talossa sijoitetaan. Sen voi halutessaan sijoittaa myös talon sisäpuolelle vaikkapa johonkin kaappiin tai arkkuun. Taloon syttyy valot paristokotelossa olevalla virtakytkimellä . Takaseinän voi myöhemmin peittää levyllä, jolloin koko johdotus jää seinälevyn alle piiloon
Tässä talossa tulen myöhemmin korvaamaan paristokotelun sähköverkkoon liitettävällä USB-laturilla, mutta siitä sitten myöhemmin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti