Translate

torstai 12. lokakuuta 2017

Vaihteeksi rintamamiestalon kimppuun - hormien sijoittelu aiheuttaa hieman pohdiskelua

Tämä kahden talon rinnakkain rakentaminen on siinä mielessä hyvä, että tulee hieman pohdiskeltua toisen talon rakenteita samalla kun rakentaa toista.

Tämä talo poikkeaa rintamiestalojen perusrakenteestä sillä, että taloon on aikoinaa tehty jostain syystä kaksi hormia, kun perinteisessä rintamamiestalossa yleensä on tyydytty yhteen keskushormiin johon kaikki lämmitysuunit on liitetty.

Pohjakuvassa hormit sijaitsevat aika lailla keskellä taloa. Tällä kohtaa tein sen verran muutosta alkuperäiseen kuvaan, että sijoitin hormit keskiviivan taakse sadakseni avattavan katon nojaamaan savupiippujen varaan. Keskellä olevat hormit olisivat tehneet katoan avautumisesta aika vaikean.

Kun hormien sijoitus oli selvillä, sai hormit leikattua sopivan mittaisiksi ja kiinnitettyä puutapeilla ja liimalla sekä kerrosten väliin että vintille.

Yläkerran vinoja hormeja sahatessa kannattaa tehdä myös savupiippu, jonka usein olen unohtanut tässä vaiheessa ja alkanut vasta viimeistelyvaiheessa etsiskellä sopivia rimanpätkiä savupiipuiksi.

Savupiippuihin kannattaa laittaa myös kiinnitysruuvit paikoilleen, niin niitä on helppo maalata sotkematta sormiaan.

Maalatut savupiiput saa myös helposti kiinnitysruuviensa varaan kuivumaan.

Tässä vaiheessa tein talon alle myös pienen sokkelin. Alkuperäisessä talossa on korkea sokkeli, jonne mahtuu myös autotalli, mutta tässä tapauksessa tyydyn nostamaan taloa vain hieman sokkelinsa varaan. Sokkelin alle mahtuu hyvin valaistusjärjestelmän tarvitsema 12V:n muuntaja hyvin piiloon.

Sokkelin ulkopinnat on myös päällystetty hiekkapaperilla betonisen ulkonäön aikaansaamiseksi. Tässä vaiheessa sokkeli on myös hyvä maalata.

Sähkötyöt aloitan vasta viikonloppuna Espoossa pidettävän pienoismallinäyttelyn "Suuri Snadi" jälkeen, sillä osa tarvikkeista on siellä pitämäni työpajan havaintovälineinä.


Ei kommentteja: