Translate

keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Rintamamiestalo saa sähköt yläkertaan - muut viimeistelytyöt jatkuvat

Tässä rintamamiestalossa, kuten monessa muussakin nukketalossa on melko kätevää tehdä yleisvalaistus led valoteipin avulla. Valoteippejä muuntajineen saa nykyisin jo hyvin monista paikoista. Suomessa esimerkiksi Biltema , Motonet, IKEA, Clas Olson, Tokmannitt, Puuilo ja monet rautakaupat myyvät tällaisia teippisarjoja. Lähes kaikki teipit toimivat 12V:n jännitteellä ja ovat turvallisia asentaa myös itse.

Tässä tapauksessa valitsin muuntajaksi biltemasta löytämäni pienikokoisen muuntajan, jonka mahtuu sijoittamaan talon alle sinne tulevaan sokkeliin. Muuntaja on riittävän pieni vaikka ruuvattavaksi talon seinään ellei tällaista sokkelimahdollisuutta ole.

Ennen kytkentätöihin ryhtymistä on hyvä kokeilla että muuntaja ja teippi toimivat yhdessä. Samalla tulee vielä varmistettua teipin värisävy, jonka on hyvä olla tällainen lämmin valkoinen, ellei halua taloonsa sinertävää virastotunnelmaa.

Led teippi on siitä kätevää että siitä voi leikata haluamansa mittaisia pätkiä, tosin vain teippiin merkityistä katkaisukohdista. Näin saa aikaan vaikka huoneen, tai niinkuin tässä tapauksessa koko talon, mittaisia valoteippejä.

Kuhunkin irtileikattuun valoteipin pätkään liitetään johtimet, joilla valonauha liitetään muuntajaan.

Tässä tapauksessa leikkasin teipistä koko kurkihirren mittaisen pätkän. Käytännössä olen huomannut että näiden ledteippien kiinnitysteippi kannattaa korvata kunnollisella, rautakaupoista erikseen saatavalla, kaksipuoleisella teipillä. Valoteippien oma kiinnitys ei yleensä pidä kovin kauaa.

Sähköjen kykentäpisteeksi kiinnitän yläkerran lattiaan sokeripalan, johon tulee tummempi johto muuntajalta talon alta ja ja muut valaisinjohtimet tuodaan yksi kerrallaan tähän samaan sokeripalaan. Sokeripala jää katoan lappeen alla olevaan varastotilaan. Näin taloon pääsee myöhemminkin lisäämään yksittäisiä valaisimia tarvitsematta kaataa taloa. Sokeripalaan olen jättänyt tilaa myös kolmannelle johtimelle siltä varalta että myöhemmin on helppo lisätä valaisimia, jotka toimivat pienemmällä jännitteellä. Jännitteen alennusvastuksella voi johtaa virran myös kolmanteen nastaan.

Muuntaja kiinnitetaan talon alle piiloon. Tarkotukseni on tehdä myös alakerran valaistuksen johtovedot nyt rakenteiden ollessa auki, sillä näin on huomattavasti helpompi vetää johtimia ja piilottaa ne siististi johtokourujen sisään.

Tässä sivussa voi sitten samalla viimeistellä hiekkapaperipinnoitettuja seiniä lopullisella maalipinnalla.

Näin seinät yksi kerrallaan saavat lopullisen värinsä. Ulkoseinät kannattaa kiinnittää paikoille vasta rakennustyön loppuvaiheessa. Näin myös väliseinien sijoittelu on helpompaa.


Ei kommentteja: