Translate

sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Betoniseinät valmistuivat ja ikkunat tulivat paikoilleen

Hiekkapaperit tarttuivat hyvin puuliimalla seinälevyihin ja kuivuivat hyvin painon alla suoriksi. Ikkuna-aukot piti taas uudelleen leikata auki, sillä olin pinnoittanut levyt aukkojen yli. 


Nyt alkaa sitten ikkunapuitteiden sovittaminen paikoilleen. Betonipintaisissa taloissa ei käytetä ulkopuolisia vuorilautoja lainkaan, joten jo ikkuna-aukkojen sovitus oli tehtävä tosi tarkasti.

Työparini ilmestyy paikalle aina, kun siirryn pajaani tekemään jotakin työpajaani. Tämä kaveri haluaa katkoa kaikki kiinni saamansa rimat, mutta kuitenkin harvoin sopivan mittaisiksi. Joskus on joitakin lähes valmiita osia hävinnyt ennen kuin olen saanut niitä edes paikoilleen.

Tällä kertaa kävi hyvä tuuri ja sain kaikki ikkunapuitteet aukkoihinsa ilman suurempia vaurioita. Talon etuseinä kuisteineen on vielä täysin tekemättä. Kuistin sisälle tulevat portaat kannattaa rakentaa ensiksi ja sitten vasta kuisti, joka kiinnittyy etuseinään.

Tässä tapauksessa puitteet piti sovittaa tosi tarkasti aukkoihinsa, koska ulkopuolelta vuorilaudat puuttuvat tyystin. Nyt kun aukkoja ei voi peittää vuorilaudoilla on liimauksen kuivuttuä hyvä täyttää aukon epätarkkuudet puukitillä, jolla saa ikkunapuitteet sovitettua lopullisesti paikoilleen.

Kittaus auttaa ainakin siihen, että talon sisävalot eivät näy ikkunapuitteiden läpi ja lopputulos on siisti vaikka kuviosahan tarkkus on on noin +/- 1mm, joka nukketalomittakaavssa alkaa olla tosi paljon. Normaalistit pienet heitot voi hoitaa vuorilaudoilla, kuten  tehdään myös täysikokoisissa taloissa.

Samalla, kun olin ryhtynyt näihin ikkunahommiin kiinnitin mansarditalon kattoikkunat paikoilleen.

Tässä talossa kattoikkuna on tehty erikseen kattokaltevuuden mukaan ja ikkunan sivut maalataan talon värisiksi ennen kiinnittämistä. Muut ikkunat pääsee kiinnittämänn paikoilleen vasta ulkoseinä-maalauksen jälkeen, sillä niissä on valmiina jo ulkopuoliset vuorilaudat, jotka sitten peittävät aukkojen epätasaisuudet.

Ei kommentteja: