Translate

torstai 2. marraskuuta 2017

Helppo sohvakalusto - vielä ehtii hyvin jouluksi

Vanhoissa blogiteksteissäni suosituin sivu näyttää olevan helppoja huonekaluja vuodelta 2012. Päätin kokeilla taas itsekin miten helppoja nämä olivat. Nyt joulumyyjäisten lähestyessä tällaisiakin kannattaa hieman maistella.

Tässä näitä on jo muutama valmiina.

Sohvakaluston rungoksi löysin palasen vaneeria, josta aloin leikellä 5x5 cm:n suuruisia palasia. 1:12 mittakaavassa nämä ovat juuri sopivia sohvatuolien rungoiksi. Sohvan istuin- ja selkänojakappeleet tein 5x10cm:n kokoisiksi. Lundby taloihin neliöitä kannattaa tehdä 4x4 ja 4x8 cm:n kokoisiksi.

Ennen liimausta kannattaa sahausreunoja hieman pyöristää hiekkapaperilla hiomalla.

Kun leikattuja kappaleita on tarpeeksi, voi aloittaa kokoonpanon liimaamalla kappaleita toisiinsa. Palasia voi tehdä yhtä hyvin vaneerista kuin mdf-levystäkin. Syntyvät tuolit ja sohvat ovat riittävän tukevia kestämään myös lasten käsittelyä.

Ensin kiinnitetään istuin- ja selkänojaosat toisiinsa. Tässä on syntymässä sohvan runko.

Istuinosien kuivuttua liimauksessaan voi liimata sivut ja samalla säätää istuimen ja selkänojan kaltevuudet halutuiksi.

Samoista 5x5 cm:n paloista voi myös tehdä helposti sohvapöydän poraamalla vaneeriin hieman reikää liimapuutappia varten. Tämä voi toimia pöydän jalkana, kun siihen kiinnitetään hieman ohuempi levy toiseen päähän.

Sohvat voi helposti viimeistellä maalaamalla ja toivoa, ettei käy niinkuin minulle. Maalipurkki oli jämähtänyt niin kiinni, että kansi piti väkivalloin aukaista eikä se enää sulkeudu kunnolla. Vaihtoehtoisesti näitä sohvarunkoja voi päällystää kankailla tai nahkalla.

Ei kommentteja: