Translate

torstai 16. marraskuuta 2017

Talo 76 - rintamamiestalo saa portaat

Pienen lomajakson jälkeen on taas uutta intoa hypätä keskentekoisten talojeni kimppuun. Tällä kertaa päätin taas ottaa sen hankalamman, rintamamiestalon käsittelyyn.

Monen pohdiskelun jälkeen portaikosta tuli tämän näköinen. Portaikko on kaksi osainen ja katkeaa keskeltä avattaessa talon etuseinää.

Ainoa tieto portaikosta oli, että se nousee kuistin sisällä yläkertaan. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että portaikko ei kokonaisuudessaan voi olla kuistin sisällä, sillä kuistin kattokorkeus on sellainen, että portaikkoa kipuavat lyövät väistämättä päänsä kattoon, jos koko nousu toteutetaan kuistin sisällä.

Onnekseni minulla oli vielä näitä Bilteman sytykelastuja varastossa, sillä ne tuntuvat olevan paras materiaali portaikkojen tekoon 1:12 mittakaavaan. Vanha portaikon pala oli mallina, kun aloin tehdä portaita.

Sain nopeasti tehtyä jyrkän suoran osan portaikkoon, kunnes sitten keksin ettei portakon koko nousua voi rakentaa kuistin sisään.


Palasinkin nopeasti lähtöruutuun ja aloin tehdä portaita askelma kerrallaan. Portaiden alaosaan tulee heti käännös, missä jokaisen askelman joutuu erikseen sovittamaan paikoilleen. Portaikon leveydeksi valitsin 6cm, joka vastaa melko tyypillista kapeaa rintamamiestalon portaikkoa.


Tein portaikosta kaksi osaisen. Alaosa sijoituu kuistin sisään ja yläosa kiinnittyy talon välikattoon. Tämä siksi, että talon etuseinästä tulee avattava, eikä koko portaikko voi kulkea avattavan seinän mukana.


Ajatus selvinnee paremmin tästä kuvasarjasta, Etuseinän ollessa kiinni kohtaavat portaikko-osat toisensa. Kun seinä avataan, kulkee kuisti avattavan seinän mukana ja samalla portaikon alaosa menee kuistin mukana eronn talorungosta. Yläosa, joka on kiinnitetty välikattoon, jää paikoilleen.

Vasta, kun saan nämä palaset kiinni taloon, selviää olenko ollut oikeilla jäljillä. Nyt kuitenkin kuistilta pääsee yläkertaan lyömättä päätään kattoon.Ei kommentteja: