Translate

lauantai 1. marraskuuta 2014

Portaiden sovitus paikoilleen

Portaat kannattaa heti niiden valmistuttua myös sovittaa paikoilleen. Yleensä vasta tässä vaiheessa porrasaukon lopullinen tarkka mitta selviää. Pienten lasten taloissa aukko kannattaa tehdä hieman ylikokoiseksi, jotta kaikki tavarat mahtuvat liikkumaan portaikon kautta kerroksesta toiseen. 

Tässä kävi juuri niin kuin olin aavistellut. Olin tehnyt portaiden käännöksen hieman liian alas, noin puoliväliin portaikkoa, ja tästä syystä yläkerran porrasaukkoa joudutaan suurentamaan. Onneksi seinät saa irti ja aukkoa on helppo lähteä sahamaan pienihampaisella japanilaisella askartelusahalla. Nämä pienihampaiset askartelusahat ovat tosi hyviä kaikenlaiseen pikkuviimeistelyyn, tosin tässä tapauksessa saha piti vaihtaa LIDListä löydettyyn halpamalliin, jolla aukon sahaus onnistui paremmin, koska siinä ei ole selkää rajaamassa sahan kulkua aukossa.
Rautasahanterään saa myös kahvan
Yksi erittäin käyttökelpoinen ratkaisu tallaisten- ja ikkuna-aukkojen sahaukseen on pelkkä rautasahan terä, joka on kääritty toisesta päästä esimerkiksi teippiin käsien suojaamiseksi. Rautasahanteriä myydään myös kädensijalla varustettuina.

Porrasaukon kooksi tuli 10x14,5 cm alkuperäisen 10x10 cm aukon sijasta ja portaat istuivat nyt hyvin paikoilleen. Suoralla portaikolla aukon olisi voinut tehdä huomattavan paljon pienemmäksi, mutta sen olisi sitten joutunut laittamaan keskemmälle yläkerran lattiaa sujuvan kulkemisen vuoksi. Tällä järjestelyllä porrasaukon saa sijoitettua rakennuksen kulmaan. Nyt talon päätyseinän voi taas laittaa takaisin paikoilleen. Ja tästä paljastui jo heti seuraava ongelma. Portaat kulkevat lähes valmiiksi tehdyn ikkuna-aukon päältä.

 Portaikko kulkee ikkuna-aukon vierestä

Tämäkin ongelma olisi voitu välttää, jos portaiden käännös olisi tehty pari askelmaa ylempänä. Nyt kävi sen verran tuuria, että portaat eivät osu suoraa ikkuna-aukkoon. Irtoseinän voisi tietenkin helposti uusi, mutta päätin jättää tämän kohdan ennalleen.
Tuli vain mieleen, että tekijän tulisi lukea omat kirjansa ennenkuin lähtee lonkalta rakentamaan uutta taloa. Kirjoissani suosittelenkin, että talon aukotukset tehtäisiin vasta portaiden ja kalusteiden ollessa olemassa.

 Portaikon alle jäävän tilan voi hyödyntää

Tässä talossa päätin pikaisen sovituksen jälkeen käyttää portaiden alustan wc-tilana. Tässäkin pari askemaa lisää korkeutta olisi ollut paikallaan. En kuitenkaan lähde enää tekemään toista portaikkoa. Täytyy yrittää muistaa tulevissa projekteissa.
Portaiden alle voi hyvin rakentaa säilytystiloja tai kaappeja. Joskus olen sijoittanut myös takan portaikon yhteyteen.
Pikkaisen jäi harmittamaan että mokasin asioissa jotka tiedän hyvin jo kantapään kautta aiemmin. Toivottavasti tämä auttaa muita välttämään tällaisen virheen.

2 kommenttia:

Kikka.sal@gmail.com kirjoitti...

Tekevälle sattuu, tekemättömälle ei milloinkaan tapasi jo mummonikin sanoa1

Jorma kirjoitti...

Se on se kun yrittää tehdä nopeammin kuin ehtii ajatella.