Translate

lauantai 29. marraskuuta 2014

Tapetointia ja muuta viimeistelyä

Tällainen levyistä koottava talo on kaikkein helpoin tapetoida, kun kaikki levyt ovat vielä irrallaan. Sen verran sain vinkkiä että toiselle puolelle talon osa on sävyiltään punasävyinen ja toiselle puolelle huoneiden halutaan olevan mustavalkoisia. 

Tapetoituja seiniä
Nukketalotapettien löytäminen on yleensäkin vaikeata ja näillä reunaehdoilla vielä entisestään vaikeampaa. Sain kuitenkin tilaajalta joitakin malleja joista pääsin kokoamaan pc:lläni kokonaisia arkkeja ja lisäksi löysin Suomalaisen kirjakaupan askartelupaperivalikoimista jotakin arkkitavaraa, jota päätin myös käyttää tapetointiin.

Olin edelleenkin ilman tapettiliisteriä ja liimasin tapetit puuliimalla alustaansa. Tässä tapauksessa se oli ilmeisesti oikea ratkaisu, koska käyttämäni levymateriaali oli toiselta puoleltaan niin liukasta, että tapetti tuskin olisi liisterillä pysynyt edes kiinni. Jonkun verran puuliima aiheutti ryppyjä printteripaperiarkkeihin, mutta muutoin olin lopputulokseen suhteellisen tyytyväinen.


Tapettiliimausten kuivuessa päätin lasittaa ikkunat jostakin pakkausmateriaalista leikkaamilla muoveilla, jotka leikkasin sisäikkunoiden kokoisiksi ja kiinnitin kuumaliimatipoilla kehyksien sisäpinnalle. Tällaisessa kahden erilaisen materiaalin kiinnittämisessä kuumaliima tuntuu olevan käyttökelpoinen tapa. Liimaus olisi varmasti myös pitänyt hyvin epoksihartsi- tai kontaktiliimalla. Ikkunalasiksi käy myös hyvin esimerkiksi piirtoheitinkalvo, jos sellaisia sattuu vielä jostakin löytämään.

Erilaisia kuumaliimapistooleita

Tapettiaukkojen leikkauksen ja lasituksen jälkeen ikkunat sai jo liimata paikoilleen ja samalla sai liimata myös sisäkehykset paikoilleen peittämään ikkuna-aukon reunoja ja pitämään omalta osaltaa ikkunalasit paikoillaan.

Sisemmät vuorilaudat kiinnitetään ikkunoiden liimauksen yhteydessä

Ikkunoiden ollessa paikoillaan alkaa sitten talon lopullinen kokoaminen. Tässä tapauksessa kun seinälevyt ovat oleellinen osa talon kantavaa rakennetta on seinälevyt liimattava kunnolla kiinni tukipuihinsa, muutoin mökki ei tule pysymään kasassa. 

Seinät liimataan paikoilleen
Aiemmissa taloissani olen käyttänyt kantavaa rimarunkoa, johon seinälevyt voi yksi kerrallaan ruuvata kiinni. Tässä tapauksessa mittakaava on sen verran pieni että rimarunko tekisi talosta liian raskaan näköisen, varsinkin kun se on vain lisäkerros olemassaolevaan taloon.

Tässä talolaajennuksessa seuraava vaihe on loppujen seinien liimaaminen paikoilleen, sähköistys ja kerroksen kannen kiinnittäminen. Niistä sitten lisää jatkossa.

Ei kommentteja: