Translate

keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Ikkuna-aukkojen työstäminen ja ikkunoiden sovitus

Tähän talolaajennukseen on helppo tehdä aukkoja, kun kaikki seinät ovat vielä irrallaan. Piirsin ikkuna-aukot jo tehtyjen kehysten avulla, siten että ikkunan verholauta peittää sahausreunan ulkopuolelta ja että kehys mahtuu hyvin aukkoonsa.

Tässä tapauksessa porasin ikkunoiden kulmiin 10mm:n reiät ja aloin työstää aukkoa kahvaan kiinnitetyllä rautasahanterällä. Normaalisti teen aukot sähkökäyttöisellä kuviosahalla, mutta tässä tapauksessa levy on sen verran ohutta, että työstäminen sujuu hyvin myös käsipelillä. Viimeistelen aukon reunat japanilaisella askartelusahalla ja puuviilalla, Myös johonkin kalikkaan kiinnitetty santapaperi ajaa saman asian.
Kehykset peittävät sahatut aukot
Ikkuna-aukon muodon ei tarvitse olla täydellisen suorakulmainen . Riittää että ikkunan kehykset sopivat aukkoonsa ja vuorilaudat peittävät sahausreunan. Lopullinen viimeistely tehdään vasta tapetoinnin jälkeen, jolloin sisäpuolelle liimattavat irtonaiset vuorilaudat peittävät kaikki ikkuna-aukon epätasaisuudet myös talon sisäpuolelta.

Ikkunapuitteita viimeistellessä tein myös välioven kokonaan uudelleen. Oven kehys on tehty täysin samalla tavalla kuin hieman aiemmin tekemäni laakaovi, joka osoittautui aivan liian pieneksi. Nyt oven mitat ovat 12x4,5 cm vastaten tässä mittakaavassa (1:18)  reaalimaailman ovea 216x81cm.
Tälla kertaa tein oven peilioveksi liimaamalla kovalevystä tehdyn ovirungon päälle pieniä sytykeriman pätkiä. Rungon voi hyvin tehdä samoista rimoista liimaalla niitä sivuistaan  yhteen levyksi, joka toimii oven runkona.  Saranoina toimivat oven kehyksen läpi työnnetyt naulat, joita varten sekä kehykseen että oveen tulee porata reiät.

Uusi ovi näyttää aiempaa sopusuhtaisemmalta

Tällaisia ovia tehdessä kannattaa saranapuolen kulmia hieman pyöristää, jos ovesta tulee niin paksu ettei se mahdu aukeamaan ahtaassa kehyksessään.Ei kommentteja: