Translate

perjantai 7. marraskuuta 2014

Talo 53 saa valot

Talon 53 piti valmistua vasta jouluksi, mutta tätä ennen se on luvattu hämeenlinnalaisten käsityöharrastajien joulupuotiin somisteeksi. Keskustalon Joulupuoti avataan 13.11. joten mökin aikataulua piti hieman nopeuttaa ja päivässä siihen sitten syntyi valot.

Valaisimet löysin osittain valmiina erilaisista koristevalosarjoista, joita näiden ledvalokokeilujen vuoksi on kertynyt miljoonalaatikoihini. 

Uutena kokeiluna oli pilleripurlkin korkista löytämäni kosteuden poistaja, josta piti vain ravistella sisällä olleet rakeet pois ja se olikin jo lähes valmis plafonti. Pieneen MDF-levyn palaseen sopiva reikä ja led valo sisään. Näin syntyneen plafondin päätin sijoittaa WC:n sisäseinälle.

 Plafondin voi liimata kattoon tai seinään.


Alakerrassa kiinnitin valaisimet itse valmistamiini johtokouruihin jotka piti johtoineen liimata talon kattoon. Liimauksen ajaksi tein rimanpätkistä liimaustuet joilla kourut pysyivät talon katossa liiman kuivumisen ajan.
Yläkertaan löysin rautakaupasta pienet johtokourut, jotka liimasin WC:n seiniin johdotuksia varten. Portaikon ja makuuhuoneen valaisinjohdot vein tukirimoja pitkin talon taakse kytkettäväksi. Nämä kaikki jäävät katon ja takaseinän alle piilloon joten valmiissa talossa johdotuksia tuskin huomaa. Talon takana kiersin kaikki valaisimista tulevat plusjohtimet ja miinusjohtimet nipuiksi jotka liitän virtalähteeseen. 

 Talo 53 ensimmäisen kerran valaistuna

Käsityömyymälän somistekäytössä liitän virtalähteeksi muuntajan, mutta lopullisessa muodossaan korvaan muuntajan paristokotelolla, sillä paristokäyttöista taloa on huomattavasti mukavampi siirrellä lastenhuoneessa paikasta toiseen.
Näitä nukketalojen valonrakennusasioita on kerrrottu myös juuri ilmestuneessä kirjassani Pieni Sähkötyökirja, joka on tehty rohkaisemaan harrastajia näissä suhteellisen helpoissa sähköasennustöissä.


Ei kommentteja: