Translate

tiistai 25. marraskuuta 2014

Talon laajennusprojekti jatkuu - ikkunoita ja uusi ovi


Alkuperäisessä talossa ikkunat näyttävät kuvan perusteella olevan muovia. Laajennusosan ikkunapuitteet tulee kuitenkin tehdä puusta, sillä muovista en vastaavanlaisia pysty tekemään. Tässä tapauksessa nämä bilteman sytykkeet ovat vertaansa vailla, sillä koko ikkunapuitteen pystyy tekemään näistä rimoista. Tässä Lundby-mittakaavaisessa talossa rimat on kuitenkin halkaistava ja alan koota puitteita puolikasrimoista. 

 Ikkunakehys 3mm:n levyseinään
 
Ikkuna-aukkojen koko tässä talossa on noin 7x9cm, mutta vastaavalla tavalla kukin voi koota ikkunakehykset haluamansa kokoisiksi. Sisäkehyksen palat kannattaa leikata siten, että ne ulottuvät päittäisliitoksen yli vahvistaen liitosta.
Tässä talossa ikkunaan tulee myös tuuletusikkunaosuus ja tätä vastaava välipuite liimnataan kiinni sisäkehykseen, jotta tuleva ikkunalasimuovi voidaan liimata siihen kiinni. vastaavalla tavalla ikkunaan voi tehdä ristikon

En yritäkään tehdä jiiriliitoksia puitteisiin, sillä pieni kiinalainen vannesahani on jostain syystä alkanut sahata hieman vinoon ja on turvallisempaa koota kehykset päittäisliitoksin ja vahvistaa sitten liitos neljännesriman levyisillä sisäkehyksillä. Liitosten ei tarvitse kestää kovin paljon, sillä loppuvaiheessa koko ikkunakehys kuitenkin liimataan ikkuna-aukon ympärille talon seinään, mutta sen verran puitteiden on syytä pysyä koossa, että ne saa kunnolla maalattua talosta erillään.

Valmiita ikkunakehyksiä

Sisäkehyksiä varten on leikattu kehyksen vuorilautoja vastaavat irtorimat, jotka maalataan halutun värisiksi ja liimataan sisäseinään vasta tapetoinnin jälkeen.

Aiemmin kertomassa sisäoven rakentamisessa innostuin hieman liikaa siitä että koko kehyksen voi tehdä valmikksi ja puojottaa sitten levyyn leikattuun aukkoon. Innoissani en huomannut että ovesta tuli aivan liian pieni thänkin talomittakaavaan. Ovi ei kelpaa kuin kääpiöille käyntioveksi. Näin ollen jouduin rakentamaan koko ovikehyksen ja oven uudelleen. Nyt ovesta tuli kooltaan 5x12 cm vastaten paremmin talon mittakaavaa. Kehyksen tein vastaavalla tavalla kuin aiemminkin, mutta ovesta tein nyt peilioven liimaamalla bilteman levystä leikattuja pätkiä kummallekin puolelle ovenkokoista kovalevypalaa.
Uusi väliovi

Seuraavaksi on sitten vuorossa maalaus, aukkojen leikkaaminen ja tapetointi.


Ei kommentteja: