Translate

lauantai 8. marraskuuta 2014

Pikainen lyhtyohje minitaloprofiileista

Nukkekotiharrastajien palstalla oli sen verran kysymyksiä tällaisen pikkulyhdyn tekemisestä että päätin laitella hieman vaiheita muistiin samalla kun tein itselleni malliksi yhden roikkuvan lyhdyn.
Koko homma sai alkunsa kun törmäsin tällaisiin vaneerista leikattuihin pukkutaloprofiileihin Suomalaisessa kirjakaupassa. 

Moni muukin on huomannut samat profiilit joista voi helposti tehdä esimerkiksi nukketalon omaan nukkekotiinsa.

Tein taloihin helpoimmalla mahdollisella tavalla sivuseinät. Sahasin vain pieniä pätkiä bilteman rimoista ja liimasin ne sivuseiniksi. Toisesta profiilikuvasta leikkasin savupiipun pois, jotta katto olisi helpompi kiinnittää.
Katon taivuttelin kuhunkin profiiliin ohuesta pahvista. Tällöin kunkin talon katon pystyi tekemään yhdestä kappaleesta. Muullakin tavoin kattoja voi tietenkin näperrellä.
Kokeilin talon asettamista led kynttilän päälle ja jo sellaisenaan se näytti toimivan hauskana pikkulyhtynä, jossa valo vipattaa kynttilän tavoin.


Joku kyseli voisiko tällaisen lyhdyn toteuttaa roikkuvana. Löysin valikoimistani kynttilälyhdyn, josta liekkiosa irtosi nyppäisemällä irti ja jonka pohja oli ruuveilla kiinni. Tässä oli helppo irroittaa led kotelostaan ja juottaa kiinni jatkojohtoon, jonka toisen pään liitin takaisin ledin tilalla, jotta alkuperäinen kynttilä voi nyt toimia paristokotelona. Lyhty sopi sen verran hyvin tähän uuteen taloon että taidan liittää sen osaksi talon sähköjärjestelmää.
Kaikki led kynttilät eivät aukea yhtä helposti, mutta kokeilemalla varmasti löytyy sopiva.

 Näistä profiileista sain melko nopeasti pikkukaupungin, jonka kaikkiin taloihin saa valot


Vastaavalla tavalla voi perinteisissä nukketalovalojärjestelmissä sijoittaa pienoispolttimon lyhdyn sisälle ja liittää jatkojohdon talon muuhun sähköjärjestelmään. Pienoispolttimoiden kanssa kannattaa tarkkailla ettei pilttomon lämpö ala kärventää pahvista kattoa. Ledien kanssa tätä vaaraa ei ole.

2 kommenttia:

Kikka.sal@gmail.com kirjoitti...

Kiitos taas kerran Jorma!
Taloprofiilipaketti odottamassa.

Jorma kirjoitti...

Ajattelin että on helpompi laittaa tänne kuin vastailla pienissä pätkissä siellä FB:ssa.