Translate

perjantai 31. lokakuuta 2014

Portaat taloon 53

Olin jo valmiiksi tehnyt taloon porrasaukon jo levyjen leikkausvaiheessa, joten portaat taloon pitää saada. Aiemmista projekteista näytti jääneen yksi porrasaisapari malliksi. Tällä yhdellä parilla pääsisi juuri juuri tekemään suorat portaan, joista tosin tulisi aika jyrkät, sillä huonekorkeus on 23 cm ja porrasaisan pituus se bilteman 26 cm. 

 Porrasaisojen valmistaminen sytykerimoista

Porrasaukko oli tehty kuitenkin jo kääntyviä portaita ajatellen, joten aloin suosiolla tehdää lisää porrasaisoja käyttäen vanhoja aisoja mallina. Sahasin äkkiä muutamasta rimasta pieniä pätkiä, joita voin käyttää askelmatukina portaita koottaeassa. Tässä vaiheessa on huomattava että näitä aisoja on tehtävä parillinen määrä, sillä vasen ja oikea porrasaisa ovat toistensa peilikuvia. Kunkin liimattavan tukipalan välit sovitin rimanpätkällä samanlevyiseksi, sillä askelmat olen ajatellut tehdä samasta rimamateriaalista.

Liimausten kuivuessa sahasin äkkiä 5cm:n mittaisia pätkiä rimasta askelmiksi ja kokosin siitä vanhasta aisaparista jo portaikon alaosaa. Portaat voi käyttää avoportaina mutta päätin hieman hienostella ja peittää askelmien välille jäävät aukot myös rimalla. Nyt kun portaiden väli on sama kuin riman leveys voi nämä peitepalatkin leikata samasta biltema sytykemateriaalista. Aisojan vapaa väli kannattaa mitata ensimmäisen liimauksen kuivuttua. Tässä tapauksessa peiteriman pituudeksi tuli 4,3cm. Porrasaihion taustalla kuvassa näkyy kuivumassa myös porrastaso, jonka teen liimaamalla 3 sytykerimaa rinnakkain. siitä tulee noin 5 cm leveä taso, jonka voi sujauttaa ylimmän porrasaskelman paikalle.

Yhteen liimatuista rimoista leikataan vain halutunmittainen taso, tässä tapauksessa noin 8cm. Seuraavan portaikko-osan alin askelma kannattaa jo tässä vaiheessa liimata kääntötason reunaan, sillä yläkertaan nousevat aisat kiinnittyvät tähän. Yläkertaan johtavat portaat peitetään vastaavalla tavalla portaiden väliin tulevilla riman pätkillä. Liimausten kuivuttua onkin sitten jännittävin vaihe, koko portaikon kokoaminen ja sovittaminen valmiiseen talorunkoon.
Portaat ensimmäisen kerran koottuna

Tässä välillä törmäsin koiranulkoilulenkillä tielle heitettyyn lattakaapeliin, jonka äkkiä poimin talteen. Joku naapurimme oli ilmeisesti tuskastunut tietokoneeseensa ja repinyt sieltä kaapeleita ulos. Juuri tämäntapaista lattakaapelia olen ostanut metritavarana elektroniikkaliikkeista. Jos jossakin törmäätte tällaiseen ottakaa ihmeessä talteen sillä tällaisesta pätkastä saa helposti vähintään yhden nukketalon kaikki johtimet, joita valaistusasennuksissa tarvitaan.
 Tietokoneen sisäasennuksen lattakaapeli
Johdinnipusta otetaan vain liittimet irti ja revitään kaapeli johdinpareiksi, joita voi sitten käyttää valaisinjohtimina. Näitä varmasti löytyy myös kierrätyskeskuksista jonne ihmisten tulisi epäkurantit koneensa toimittaa. Alkää kuitenkaan ottako näitä omasta tai kaverin tietokoneesta sillä se varmuudella lakkaa toimimasta jos tällainen sisäinen yhdyskaapeli irroitetaan.

Ei kommentteja: