Translate

lauantai 4. lokakuuta 2014

Talon 53 rungon rakenne

Laittelen tähän vielä viitteelliset rakennekuvat talosta jonka saa nopeasti kasaan parista riittävän vahvasta puu- tai lastu- tai MDF-levystä. Itselläni on lattioina noin 16 mm:n koivuviilupäällysteiset lastulevyt, jotka ovat itse asiassa vanhat keittiökaappien ovet.
Päätin tehdä sellaisen pikkusievän talon mittakaavaan 1:12. Pohjalevyt sahasin kokoon 45x35 cm.
35 cm alkaa olla aikalailla maksimisyvyys talolle, jota halutaan edestäpäin kalustaa. Talon pituuden voi kukin vapaasti päättää käytettävissä olevien levyjen ja tarpeidensa mukaan. Minä valitsin pituudeksi vain 45 cm, jotta talo sopisi kohtuullisen kokoiselle pöydälle tai lastenhuoneen lattialle.

  Pohjalevyt kannattaa työstää valmiiksi ennen kiinnittämistä

1. kerroksen levyn nurkkiin porasin 6 mm:n reiät tukirimojen liimausta varten. Vastaavasti sahasin toisen kerroksen lattialevyn kulmiin tukiriman kokoiset kolot 15x15 mm. Kerroskorkeudeksi halusin n 23 cm joten tukirimoihin piti porata kiinnitysreiät n 24 cm:n korkeudelle ja vastaavat 6mm:n reiät toisen kerroksen lattialevyn kolouksiin. Rimojen pituudeksi otin 31 cm jolloin myös yläkerran harjakorkeudeksi tulee noin 23 cm, eikä yläkertakaan jää kovin matalaksi. monissa valmiina myytävissä taloissa vinttikerros on tehty ilman minkäänlaista korotusta ja on usein aivan liian matala huoneena käytettäväksi. Mansardi-kattomuodolla saa yläkertaan käyttötilaa vielä paremmin. Se vain on jonkun verran työläämpi tehdä.
Samalla kun levyt olivat vielä irrallaan, sahasin 2.kerroksen levyn kulmaan 10x10 cm:n aukon portaikkoa varten. Portaat voi tietysti halutessaan sijoittaa mihin kohtaan taloa tahansa. mutta sahaaminen on joka tapauksessa helpompaa levyjen ollessa irrallaan talosta

Talon kokoonpanokuva


Talon tukirimat kiinnittyvät ensimmäisen kerroksen pohjalevyyn liimapuutapeilla jotka tulevat levyn läpi riman päätyyn porattuun 6 mm:n reikään. Toisessa kerroksessa levyn nurkkiin on tehty kolot, joihin tukirima taas kiinnitetään 6 mm:n liimapuutapilla. Katon harjaruoteet kiinnittyvät taas 6mm:n puutapilla tukiriman päähän porattuun reikään. Kokoamisvaiheessa riittää kun lyö liimapuutapit reikänsä pohjaan asti. Ylimääräiset ulkonevat liimatapin päät voi sahata pois liimauksen kuivuttua. 

Helpoin tapa tehdä suorakulmainen karttotuoli

Katon harjan voi halutessaan tehdä myös mansardimalliseksi, kunhan vain tekee oikean malliset kattoruoteet. Kattomuodon pahvimalli auttaa huomattavasti jos halutaan tehdä suorakulmaisesta poikkeavia kattotuoleja. Kurkihirtenä voi käyttää samaa rimaa kuin muissakin talon rakenteissa, Minä olen valinnut harjanvarren joka samalla toimii kätevänä kahvana, josta taloa voi nostella paikasta toiseen.

Ei kommentteja: