Translate

keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Uusi taloprojekti lähtee käyntiin - Talo no 75 tulee olemaan hirsitalo

Tähän rintamamiestalojen väliin osuu hieman vanhemman tyylin tavoittelu. Tämän talon lähtökohtana tulee olemaan vanha valokuva talosta, joka pitää sisällään monia muistoja menneiltä ajoilta. Numeroin ei ole ihan yhtäjatkoisesti jatkuvaa, sillä talon 74 aion tehdä tässä jossakin välissä. Olen pyrkinyt numeroimaan näitä tilausjärjestyksessä ja n:o 74 tulee olemaan lahjoitus Hämeenlinnan seniorien arpajaisiin. Sillä ei vielä ole kiirettä, kun arpajaiset ovat vasta elokuussa.
Alkuperäinen mökki, ainoa valokuva, joka siitä on jäljellä. Koitin lomatkallani Karjalohjalla, Etelä-Suomessa, hieman tallentaa kuvia tämän tapaisista taloista malliksi.
Vanhoihin taloihin on usein rakennettu lisäosia, kuten tässä kesämökkikäyttöön muutetussa talossa. Kuvassa Presidentti Tarja Halosen kesäpaikka.
Kuvassa suomalaisen kirjailian Zacharias Topeliuksen vanha kesäpaikka Karjalohjalla.
Perinteinen mummon mökki on hyvin usein tämännäköinen pikkumökki, missä ei juuri ole muita tiloja kuin suurehko tupa ja pieni kammari.
Nyt kun talo on vielä hyvin varhaisessa luonnosvaiheessa, muistin että olin joskus aiemmin tehnyt kokeeksi pari tällaista mummonmökkiä, kun halusin hieman kokeilla hirsirakentamista nukketaloihin.

Vuonna 2013 olin näköjään tehnyt tällaisen pikkumökin, joka oli taloprojekteistani numero 43. Olin leikillisesti ristinyt sen mummon mökiksi. Tässä talossa on ulkopuolelta laudoitettu hirsi runko joka on hyvin yleinen vanhoissa suomalaisissa pikkumökeissä.
Talon sisäpuolella hirsipinnat ovat paljaina ja patina on aikaansaatu sivelemällä hirsiin Tikkurilan Supi saunamustaa.

Tässä tulevassa talossa no 75 päätettiin lähteä tavoittelemaan jotakin samantyyppistä ilmettä sisäpinnoille. hirret voi myöhemmin tarvittaessa peittää tapeteilla, kuten monissa oikea kokoisissakin taloissa,
Mummonmökkiprojektista jäi ainakin se mieleen, että hirsien vuoleskelemiseen paloi aika paljon aikaa, mutta katsotaan nyt miten tässä käy, kunhan mökille alkaa syntyä lopulliset mitat ja muoto. muoto.
Ei kommentteja: