Translate

lauantai 22. huhtikuuta 2017

Talon 75 väliseinät löytävät paikkansa

Muutamien työvaiheiden ja pienen pohdiskelun jälkeen talon väliseinät löytävät lopullisen paikkansa ja ne uskaltaa nyt liimata kiinni.
Alunperin olin ajatellut, että tupa olisi mitoiltaan noin puolet talon lattiapinta-alasta, mutta seinien sovittelun jälkeen päädyin hieman kaventamaan tuvan osuutta, koska kahdesta muusta huoneesta olisi tullut turhan kapeita.
Ennen paikoilleen asennusta seinäjhirret ja portaat saivat saman vanhennuskäsittelyn kuin tukirakenteen hirretkin.
Seinien ja portaikon kaikki näkyvät osat on käsitelty "SUPI" saunavahalla, joka antaa puulle harmaantuneen tumman sävyn.
Väliseiniin sahasin valmiiseen seinään oviaukot. Tämä oli helpompi ratkaisu kuin koota oviaukkoa hirsi kerrallaan asetellen. Hirsien sisälle liimatut kukkakepit pitävät rakenteen kasassa vaikka seinästä otetaankin suhteellisen suuri osa pois.
Huomasin että Bilteman sytykkeet kelpaavat sellaisenaan ovipienoiksi. Hirsien paksuus on 1,5 cm ja Sytykelastun leveys 1,6 mm. Juuri tämän verran hirsien asettelussa on epätarkkuutta, että rimat sopivat suoraa oviaukkoon.
Nyt päätin tehdä rohkean ratkaisun ja ruoda hieman valoa synkkään tupaan. Teen ovipienoista ja ovista valkoiset, jotta kaikki ei olisi aivan synkän harmaata.
Seinien lopullinen sijoitus aiheutti sen, että jouduin katkaisemaan yhden tukipalkeista. Tällainen itsekantava talorunko on kuitenkin tosi hyvä, koska tällaisia pikkumuutoksia voi helposti tehdä nyt vielä rakennusvaiheessa talorungon rikkoutumatta.
Ovipienamaalausten kuivuessa pääsin nyt liimaamaan väliseinät lopullisesti paikoilleen. Liimausvaiheessa kannattaa aina tarkistaa rakenteiden suorakulmaisuus.

Seuraavana onkin sitten uusi savotta, ovien ja ikkunoiden valmistus. Aion tehdä ovet ja ikkunat valmiiksi ennen ulkoseinia, sillä hirsien vuoleskelu on vielä pahasti kesken. Kaikki ulkoseinähirret in myös vuoleskeltava, jotta koko taloon syntyy sama ilme hirsipinnoille.


Ei kommentteja: