Translate

sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Talo 75 alkaa löytää muotonsa - tästä tulee vanha suomalainen pientalo

Talosta tallella ollut vanha valokuva antoi hieman osviittaa millainen siitä talosta voisi tulla. Sopivasti sattunut lomaviikko Karjalohjalla auttoi hieman muistuttamaan mieleen millaisia vanhat puutalot ovat. Siellä niitä on säilytetty lähes alkuperäisen oloisina.

Lähden tavoittelemaan jotakin tämän tyyppista taloa, jossa sisäseinät ovat paljasta hirsipintaa ja ulkoseinässä on pystylaudoitus. Se on ollut hyvin tyypillinen rakenne vanhoissa puutaloissa, kun puuta on ollut käytettävissä. Hirsirunko on jykevä ja kestää käytännossä huomattavasti pitempään kuin nykyiset lauta- tai elementtirakenteiset talot.
Pohjakuva on hyvin yksinkertainen alakerrassa on vain tupa ja kaksi huonetta. Kulku on vanhan mallin mukaisesti huoneesta toiseen. Nukketalo käytössä tällainen pohja on todella edullinen sillä nyt päätyseinista ei tarvitse tehdä irroitettavia. Etuseinän saranoin talon runkoon kahtena sivuille taittavana kappaleena.
Tuvan uunin mallia kävin vakoilemassa Karjalohjan Ylhän kartanossa. Pienissä taloissa uunit eivät olleet ihan näin valtavia, mutta samaan keskusmuuriin on yleensä ollut liitettynä sekä hella, että leivinuuni. Huomasin jo aiemmin rakentaneeni hyvin samantyyppisiä uuneja nukketaloihin.
Seinien rakennusmateriaalina tulen käyttämään hirsinä 15x15mm:n höylättyä rimaa, jota saa lähes kaikista rautakaupoista.

Pystylaudoitus tehdään löytämästäni bambumattorimoista. Täman metritavarana myytävän maton alkuperäistä käyttötarkoitusta en tiedä, mutta sitä myydään mm. parvekematoiksi.

Taloon tulee lautalattiat, jotka kasaan näistä Bilteman sytykelastuista, joiden saatavuus on viimeaikoina ollut heikkoa. Onneksi edellisen taloni tilaajalla niitä oli jäämässä vaille käyttöä ja nyt saan ainakin tähän taloon vanhanaikaisen lankkulattian.

Tästä lähtee nyt uusi projekti käyntiin. Voitte vaikka rakentaa rinnalla samanlaista, sillä en aio pitää mitään urakkavauhtia vaan teen pikkuhiljaa sitä mukaa, kun aikaa on.


Ei kommentteja: