Translate

tiistai 11. huhtikuuta 2017

Puutavaran hankinta - tikuista taloksi projekti lähtee käyntiin.

Tämä talo on oikein kunnon puhdetyöprojekti, sillä tarkoitus on rakentaa koko talo yksittäisistä hirsistä.
Talosta kannatta aina tehdä jonkinlainen mittapiirros, tehdään talo sitten levyistä tai hirsistä. Näin voi varmistua, että kaikki kappaleet tulee leikattua oikean mittaisiksi.
Talon hirsiksi valitsin 15x15 mm:n höylätyt mäntyrimat. Laskin nopeasti puurimojen menekiksi hieman yli 30 metriä, joten ihan parista rimasta talo ei synny.
Aloitin välipohjan tekemisestä. Pohjaan tulee poikittaisrimoitus, jonka päälle ladotaan sitten lattialaudat. Liiman kuivumisen ajan on hyvä pitää huolta kehikon suorakulmaisuudesta.
Kuhunkin poikittaisrimaan porataan liimapuutappien (6mm) vaatimat reiät.
Samoin tehdään pitkittäisrimoihin vastaavat reiät ja liimataan tapit paikoilleen.
Tässä vaiheessa onneksi muistin, että yläkerran välipohjan hirret on tarkoitus jättää näkyviin ja koko talossa kaikki näkyvät hirsipinnat on tarkoitus tehdä käsin veistetyn näköisiksi. Tästä selviää vuolemalla hieman hirsipintaa puukolla. 
Nyt voi myös yläkerran välipohjan kehikon liimata kokoon. Se kannattaa kiinnittää puristimilla alapohjaan liimauksen ajaksi niin kehikoista tulee varmasti saman malliset.
Aiemmassa hirsitalossani sain hirsien vuolemiseen apua pojanpojaltani Jooalta, jolle opetin puukon käyttöä ja hirret syntyivät siinä samalla. Nyt joudun vuoleskelemaan kaikki hirret itse. Siinä sitten eläkeläisen päivät varmasti vierähtävät mukavasti ja lattiat ovat lastuja täynnä.

Nämä rimat voisi kyllä käyttää sellaisenaankin hirsiksi, sillä rimoissa on pyöristetyt kulmat ja sellaisenaan käytettyinä hirsiseinä vastaisi hyvin nykyaikaista höylähirsiseinää. Tässä kuitenkin lähdetään tavoittelemaan tällaista vanhempaa ilmettä talolle.


Ei kommentteja: