Translate

perjantai 28. huhtikuuta 2017

Taloon 75 tulee valot led teipin avulla.

Tässä talossa halutaan taloon valot, mutta siten että valaisimet eivät ole näkyvissä, sillä tämän aikakauden taloissa ei alunperin ollut sähkövaloja lainkaan. Nukketalokäytössä on kuitenkin mukavaa jos tummiin huoneisiin saadaan valoa muualtakin kuin talon ikkunoista.

Lopputuloksena valo tulee huoneisiin ylhäältä kattopalkkien välistä. Valolähteinä toimivat ledit jäävät kattopalkkien väliin piiloon.
Päädyin käyttämään valolähteenä led teippiä, joka liimataan kattolaudoitukseen kiinni. Toinen vaihtoehto olisi ollut reikien poraaminen kattopalkkeihin. Niihin reikiin olisi voinut sitten piilottaa yksittäisiä ledejä. Teipilla saa kuitenkin aikaan tasaisemman valaistuksen huoneisiin ja asentaminen on helpompaa.


Valmistelevanan toimenpiteenä aloin maalata kattolautoja toiselta puolen valkoisiksi ja toiselta tummiksi. Teen tämän lautojen maalauksen ennalta, jotta valmis talo ei sitten enää sotkeennu maalauksista.
Maalien kuivuttua pääsen sovittamaan lattialautoihin liimattua valolistaa paikoilleen. Olin myös lisännyt pitkittäissuuntaisia kattopalkkeja koko talon mitalle.
Näin valolistan pääsee sijoittamaan palkkien väliin ja kattopalkit estävät suoran häikäisyn teipin ledeistä.
Ainoastaan alakautta kurkistamalla näkee valolistan joka valaisee kaikki alakerran huoneet. Hella portaiden alla ei ole lopullinen. Olen käyttänyt sitä ainoastaan portaikon ja oven paikan mitoistukseen.
Yläkerran valaistus hoidetaan kurkihirteen liimattava led teipillä, joka valaisee huoneet katon kautta heijastuvalla valolla. Itse teippi jää katon alle piiloon.

Ei kommentteja: