Valaistusratkaisun jälkeen on taas aika siirtyä puutyökoneiden ääreen ja jatkaa varsinasista talonrakentamista. Hahmottelin näitä skitsauksiani hieman tarkemmiksi, jotta sain ikkunoille tarkat paikat ja myös lopullisen muodon.
Väliseinät määrittelevät ikkuna-aukkojen paikat. Ne on hyvä mitata aika tarkoin ennenkuin alkaa aukottaa ikkunoita varten paikkoja ja tässä tapauksessa se on vielä tärkeämpää, kun kokoan ulkoseinät hirsistä.
Aloitin ikkunakehysten kokoamisen kokoamalla ensiksi sisäkehykset ulkoseinien vahvuiseksi leikatuista rimoista.
Malliksi olin valinnut kuusiruutuisen ristikkoikkunan. Nämä ovat olleet hyvin yleisiä vanhoissa taloissa, silla niitä rakennetaessa ei suuria lasipintoja juurikaan ollut saatavissa ja suuriruutuiset ikkunat olisivat tyylirikko tällaisessa talossa.
Kehyksiin liimasin vielä vuorilaudat toiselle puolelle. Näin ne on helppo liimata ikkuna-aukkoihinsa ja toisen puolen vuorilauta kiinnitetään sitten vasta loppuvaiheessa paikoilleen.
Hirsiaihioina olin käyttänyt 15x15mm:n höylättyä mäntyrimaa, jonka reunoja hieman veistelin puukolla ja käsittelin kunkin riman erikseen Tikkurilan "Supi" saunavahalla, jolloin kaikki hirret tulivat vanhan näköisiksi.
Talon ulkoseinät ovat pystylaudoitetut hirsiseinät. Päätin tässä talossa hieman keventää rakennetta siten, että kokoan seinät puoliksi sahatuista vanhennuskäsitellyistä hirsistä siten, että ulkolaudoitus sitoo hirret toisiinsa.Hirsiaihioina olin käyttänyt 15x15mm:n höylättyä mäntyrimaa, jonka reunoja hieman veistelin puukolla ja käsittelin kunkin riman erikseen Tikkurilan "Supi" saunavahalla, jolloin kaikki hirret tulivat vanhan näköisiksi.
Tällä tekniikalla saan talon kokonaispainon pysymään siedettävänä ja ikkuna-aukot voi tehdä seinähirsiä ladottaessa. Olisi tietenkin ollut myös mahdollista latoa kokonaisiä hirsiä päällekkäin, mutta luulen että taloon tulee riittävästi painoa näinkin. Ulkolaudoitus on tehty bambusäleistä.
Sisäpuolelta seinä tulee näyttämään samanlaiselta kuin talossa jo olevat kokonaisista hirsistä kootut väliseinät. Teen tässä vaiheessa seinistä hieman lopullisia mittoja suuremmiksi, jotta ne voi seinän valmistuttua sahata tarkoin aukkoonsa sopiviksi.
Loppu onkin nyt sitten vain raakaa työtä ja talo alkaa pikkuhiljaa hahmottua lopulliseen muotoonsa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti