Translate

torstai 20. huhtikuuta 2017

Talon 75 vintille johtaa portaikko

Monesti näissä vanhoissa mökeissä koko ullakko on ollut kylmää tilaa, jonne on menty tikkailla joko ulkokautta tai harvemmin talon sisäpuolelta kattoluukun kautta. Tässä tapauksessa yläkertakin tulee hyötykäyttöön, joten sinne tehdään kiinteät portaat, jotka kuitenkin ovat tilapäisportaina aika kapeat ja sijoittuvat tuvan lieden taakse.
Puuportaiden tekoon bilteman sytykkeet ovat todellä hyviä, sillä ne kelpaavat sellaisenaan askelmakorkeudeksi M 1:12 taloihin.
Aloitin liimaamalla muutamia sytykelästuja yhteen ja määrittelemällä samalla portaiden jyrkkyyden. Portaikko tekee 90 asteen mutkan ja kulmaportaita varten liimasin pieniä rimankappaleita kaksittain yhteen sillä kulmakäännöksen kohdalla yksi lauta ei sellaisenaan riitä askelmaksi.

Aloitin kokoamalla ensiksi portaikon alaosan, jonka reinatuet oli helppo sahata yhteenliimatuista rimoista. Portaiden leveydeksi valitsin 5cm, joka vastaa noin 60cm levyistä todella kapeaa portaikkoa luonnollisessa koossa. Tällainen kapea portaikko on aika tyypillinen silloin, kun portaikko on tehty vain tilapaiskäyttöä ajatellen. Portaikon jyrkkyys näkyy hyvin, sillä askelmalaudat tulevat reilusti yli portaan.
Jäljelle jääneistä yhteenliimatuista rimoista tein tuen jonka päälle on helppo kasata portaikon käännös. Tässä vaiheessa kannattaa varmistaa, että käännöksestä tulee varmasti suorakulmainen.
Portaiden suora yläosa kootaan vastaavalla tavalla kuin alaosakin rimoista tehtyjen tukien varaan.

Kulmassa kukin askelma rakennetaan yksilöllisesti paikalleen ja lopuksi liimataan portaikon suora yläosa alaosaan kiinni.
Portaikosta on nyt leikattu ylimääräiset tukirakenteet pois ja se näyttää hyvon sopivat tälle kohdalle tulevan lieden taakse. Tulevan lieden huuva tulee peittämään lähes koko portaikon taakseen. Tällaisilla jyrkillä portailla säästää huomattavan paljon lattiapinta-alaa hyötykäyttöön. Joskus tällaisia salaportaita näkee vanhoissa taloissa, vaikka useimmiten yläkertaan käynti on hoidettu tikapuilla.


Ei kommentteja: