Translate

lauantai 15. huhtikuuta 2017

Talo 75 saa lattian - vanhoissa taloissa on yleensä lankkulattia

Tässä talossa pääsen taas kerran harjoittelemaan lankkulattiaa. Nyt onnistuin saamaan käsiini näitä bilteman kuuluisia sytykelastuja, jotka sellaisenaan soveltuvat hyvin lankkulattian rakentamiseen tähän mittakaavaan 1:12.
Tässä vaiheessa tein ainoastaan 1.-kerroksen lattian, sillä yläkertaa pääsen tekemään vasta väliseinien ja valaistusjohdotuksen jälkeen. Talorungon ulos näkyvät osat maalasin samalla valkoisiksi.
Työ aloitettiin latomalla lattialautoja limittäin runkorimojen päälle joihin ne yksi kerrallaan liimattiin kiinni. Lautalattian voi hyvin liimata myös levyistä rakennetun talon lattioihin. Tällä tekniikalla talon kokonaispaino säilyy pienenä ja rakenne on silti tukeva.
Valmis lattia on hyvinkin lankkulattian näköinen. Lakkamalla siitä saisi hyvin uutta lautalattiaa vastaavan pinnan.
Lattia kannattaa kevyesti hioa vaikka se näyttääkin hyvin tasaiselta. Nämä rimat ovat sen verran teräväkulmaisiksi sahattua, että mikä tahansa hiemankin vinoon asettunut lauta tai hieman pystyssä törröttävä laudan pää tuntuu ikävän terävänä käteen.
Tässä tapauksessa lattiapinta sai saman vanhennuskäsittelyn kuin runkorakenteen hirretkin. Harmaalla Supi saunavahalla lautapinta muuttui hetkessä vanhan maalamattoman lankkulattian näköiseksi.

Seuraavana onkin sitten Pääsiäisen vietto ja tulevalla viikolla seinien teko. Seiniin varmasti kuluu aikaa, koska jokainen hirsi on hieman vuoltava reunoistaan, jotta vanhan mökin yleisilme säilyy.


Ei kommentteja: