Translate

tiistai 25. huhtikuuta 2017

Peilioven valmistus - pikkunäpertelyssä kuluu aikaa

Tähän taloon tulee alakertaan väliovet huoneiden välille alakertaan. Päätin tehdä tummuneista seinistä huolimatta valkoiset ovet kehyksineen hieman vaalentamaan muutoin tummaa ilmettä.

Ovet kannattaa saranoida kehyksiinsä, jotka on jo ennakkoon tehty seinävahvuuden mukaan. Tässä tapauksessa hirsiseinä määritteli kehyksen vahvuuden.
Peilioven saa valmistettua helposti pienestä levynpalasta ja muutamista riman pätkistä. Tässä tapauksessa oven runko on 4mm:n MDF levyä. Olen tehnyt ovia myös 3mm:n kovalevysta ja ohuesta vaneerista. Pääasia, että oven saranointiin käytettävän naulan pystyy poraamaan levyrunkoon kiinni levyn halkeamatta.
Peiliovi syntyy helposti liimaamalla rimanpätkiä ovirungon kummallekin puolelle. Tässä tapauksessa pinta on rakennettu pienistä bamburiman pätkistä. Myös pahvia voi käyttää ovipeilien tekemiseen.
Liimauksen jälkeen ovet on vielä hiottava kehyksiinsä sopiviksi ja saranapuoleinen sivu kannattaa pyöristää, jotta ovi mahtuu hyvin aukeamaan kehyksessään
Helpoin tapa toteutta saranointi on käyttää ohuita pyöreitä nauloja. Tässä tapauksessa noin 1,5mm paksu naula on porattu kehyksen läpi oveen. Myös oven runkoon kannatta porata naulan vahvuoinen reika jotta ovi ei halkea kiinnitysvaiheessa. Oven laakerointia varten oven ja kehyksen väliin voi vielä laittaa ohuen prikan. Kuvassa näkyy sarananurkan pyöristys.

Oven kahvat tein nauloista, jotka katkaisin lyhyemmiksi ja kiinnitin niitä varten porattuihin reikiin. Naulojen katkaisu onnistuu järeillä leikkureilla tai pienikokoisilla voimapihdeillä.
Ovet kannattaa parittaa kehyksiinsä ja kokeilla niiden aukeaminen ennen kehysten liimaamista paikoilleen. Ovikehyksen vuorilaudat voi liimata paikoilleen, kun kehys on seinässä kiinni. Tässä tapauksessa liimasin toiselle puolelle tulevat vuorilaudat jo kehykseen ja taakse tulevat laudat vasta ovikehyksen kiinnityksen jälkeen.


Ei kommentteja: