Translate

tiistai 12. huhtikuuta 2016

Talon 66 välikatto - näin voi tehdä paneelikaton

Välikaton voi rakentaa paikoilleen heti, kun kaikki sähköjohdot on kiinnitettu paikoilleen ja valot toimivat. Yksinkertaisimmillaan välikaton voi tehdä levyttämällä toisen kerroksen lattian. tässä tauksessa hyvin riittää 3mm:n kovalevy, koska lattiaan on rakennettu tukirimoitus riittävän tiheästi.
Nyt kun löysin sitä bambumattoa, päätin kokeillä, miten tällaisella matolla saa syntymään paneelikaton. Porrasaukko kannattaa tehdä tässä vaiheessa kun portaat ovat jo paikoillaan. Ellei tällaista mattoa ole käytössä voi välikaton hyvin koota myös rimoista, jolloin yläkertaan syntyy lautalattia ja alakerta näyttää paneelilta.
Tällainen bambumatto on siitä kätevää että sen saa pujoteltua kätevästi tukirimoituksen väliin. Joissakin tapauksissa, kun olen halunnut tässä rakennusvaiheessa yhtenäisen levyn yläkerran lattiaksi, olen sahannut tukirimat poikki levyn kiinnityksen ajaksi ja liimannut ne sitten puutapeilla uudelleen paikoilleen.
Kattopaneelin voi jättää maalaamattomaksi, jos haluua katon näyttävän puupaneelilta. Se kuitenkin tummentaa huonetta aika paljon ja päätin sovituyksen jälkeen vielä maalata paneelimatot valkoisiksi nykysuuntauksen mukaisesti.
Alakatto kannattaa maalata levyjen tai kattopaneelien ollessa irrallisina, jotta välttää alakerran lattiaan tulevat maaliroiskeet.
Välikatto kiinnitetään paikoilleen vasta kattomaalauksen kuivuttua. Näin saa talon pysymään siistinä maalaustöistä huolimatta.
Maalattuna bambumatto näyttää valkoiselta panelikatolta huoneiden puolelta katsottuna.
Liimausten kuivuttua alkaa talon toinen kerros myös näyttää valmiimmalta. Tässä tapauksessa joudun vielä miettimään toisen kerroksen lattian pinta materiaali sillä bambumaton taakse liimattu kangas ei oikein näytä valmiilta lattiapinnalta. USein rintamamiestaloissa yläkerran lattia oli vielä muuttovaiheessa raakapintainen ja huoneet yläkertaan tehtiin vasta muuton jälkeen. Tässäkin talossa yläkerran rakentaminen alkaa vasta nyt välikaton ollessa paikoillaan.

3 kommenttia:

Raija Maula kirjoitti...

Olisiko sen bambumaton kangaspuoli ollut maalattuna sopivainen alakerran katoksi?
Kiitos hienoista ohjeista! Tällaisia ohjeita tarvitaan, ja on hieno juttu, että jaat ne meille kaikille.

Jorma kirjoitti...

Olen tehnyt ainakin yhteen taloo juuri niinpäin ja siinä syntyy automaattisesti lautalattia yläkertaan. Tässä vain piti kokeilla miltä paneelikatto näyttäisi ja miten sen saa vaivattomasti syntymään.

raunistula.nukkekoti@gmail.com kirjoitti...

hienoa jälkeäö taas tulee!