Translate

lauantai 9. huhtikuuta 2016

Talo 66 saa sähköt ja perusvalaistuksen.

Pikaisesti tehdyn testauksen jälkeen tuli tietenkin kiire kokeilla valoja taloon. Päätin kokeilla jokaista edellä kokeilemaani valaisintyyppiä, joille näytti kullekin löytyvän sopivat paikat.
Muuntaja sopi hyvin talon alle tukirimoituksen väliin. Bilteman muuntaja olisi ollut hieman paksumpi ja oli jo varautunut hieman korottamaan sokkelia muuntajan sijoituksen vuoksi, mutta nyt se ei ollut tarpeen.
Kiinasta ostamiani valolistan pätkiä sijoitin 2kpl vintille kurkihirteen ja yhden valaisemaan eteistä. Teippiin verrattuna näissä kaikissa oli myös kunnollinen ruuvikiinnitys, joten ne varmasti myös pysyvät katossa.
Alakerran kumpaankin huoneeseen laitoin Motonetista löytämäni pikkuvalaisimet sen jälkeen, kun niihin oli juotettu hieman ohuemmat ja vähemmän näkyvät johtimet.
Keittiö on hieman muita huoneita suurempi, joten tänne laitoin tehokkaimman, vitriinivalaisimen. Kooltaan nämä pikkuvalaisimet vastaavat hyvin nukketalomittakaavan plafondityyppisiä valaisimia, joten näiltäkin osin valinta tuntuu onnistuneelta.
Asennusvaiheessa selvisi, miksi nämä vitriinivalaisimet olivat olleet liikkeen poistokorissa. Niissa oli selvästi toinen johdin merkitty koko johdon pituudelta miinusmerkillä. Kytkentäkokeilussani oli kuitenkin jo selvinnyt, että tämä johdin pitää kytkeä plusjännitteeseen, jotta valaisimen saa syttymään. Ledien kanssa näitä kytkentöjä voi onneksi vaaratta kokeilla johdinjärjestystä vaihtamalla, joten tämäkin asia selvisi ennen asnnusta.
Kytkentäjohdot kiinnitin nauloilla ja kuumaliimalla talon runkorimoitukseen. Parijohtimen keskeltä voi helposti painaa pienen naulan läpi ilman, että se aiheuttaa oikosulkua johtimeen.
Kaikki valaisujohtimet vein suojakourun sisällä keskipylvään kohdalta talon alle, jossa ne sitten saa kytkettyä muuntajalta tulevaan 12V:n jännitteeseen.
Muuntajajännitteen olin tuonut sokeripalaan johon olin valmiiksi liittänyt 1-kohmin suojavastukset alempia, 3V:n jännitettä, käyttäviä ledejä varten. Sokeripalassa on varaukset vilkkuvia (uunit ja takat) sekä kiinteitä led-valasimia varten, joita voi myöhemmin liittää samaan sähköverkkoon.
Kaikki valaisemet näyttävät antavan tasaisesti valoa huoneisiin. Voisi olla myös mielenkiintoista kokeilla led valaisimen alle sijoitettavaa lasihelmikruunua, millaiselta se näyttää kattoon kiinnitettynä. Vitrrinivalojen tulisi nukkekodeissa olla tällaisia pieniä, 1:! maailmaan hieman alitehoisia led-valoja, jotta niistä ei tule liian kirkkaita. MISSÄÄN TAPAUKSESSA EN SUOITTELE HALOGEENILEDVALOJEN ASENTAMISTA NUKKEKOTIIN! NE SAATTAVAT LÄMMETESSÄÄN POLTTAA KOKO TALON! Pienen aherruksen jälkeen koko talossa on perusvalaistus ja voin taas keskittyä näpertelemään ulkoseiniä, joiden kanssa puuhaa tuntuu riittävän. Myös valipohjaa kannattaa ryhtyä valmistelemaan. Samalla valot voivat olla koekäytössä, jotta mahdolliset kytkentävirheet paljastuvat ennenkuin seinät laitetaan kiinni.

Ei kommentteja: