Translate

perjantai 8. huhtikuuta 2016

Hieman valaistussuunnittelua - talo 66 tarvitsee sisävalaistuksen

Olin muutamassa aiemmassa talossani toteuttanut valot led-teipeillä, joilla saa nopeasti tasaisen perusvalaistuksen koko nukketaloon. Nytkin olin jo päättänyt tehdä valaistuksen teipeillä, jota minulla on jo valmiiksi hankittuna. Pienenä ongelmana oli vain, että olen ostanut teippiä metritavarana ja piti jostain löytää sopiva muuntaja tähän käyttöön. Valmiiden teippisarjojen mukana muuntaja on yleensä kätketty jo verkkopistokkeen sisälle, joten tätä ongelmaa ei ole.
Tuoreessa Bilteman tuoteluettelossa näytti olevan houkuttelevan näköisiä litteitä led muuntajia, joita ei tietenkään sitten löytynyt kaupan hyllyltä. Pelastuksena oli suomalainen Motonet, jonka hyllyltä löytyi oheinen todella litteäksi rakennettu 12V:n led-muuntaja. Tämä muuntajapaketti on paksuudeltaan vain reilu 1cm ja sopii hyvin sijoitettavaksi taloni alle, sokkelirimoituksen väliin. Vaihtoehtoisesti tällaisen muuntajan voi ruuvata esimerkiksi talonsa takaseinään kiinni. Tässä tapauksessa sekä etu että takaseinät tehdään avattaviksi, joten muuntaja jää talon alle.
Pahaksi onneksi näiden muuntajien vieressä kaupan hyllyllä oli oheisen kaltainen valosarja, joka tietenkin piti ottaa mukaan kokeiluja varten. Siinä on yksittäisiä pieniä led-valaisimia kytketty toisiinsa ja koko setti on tarkoitettu liitettäväksi muuntajaan. Valaisimet olivat sinänsä juuri nukketalokokoa, mutta välijohdot liian lyhyitä ja turhan paksuja ja värikkäitä nukketalokäyttöön. En edes tiedä mihin tuollaisilla välijohdoilla varustetun valorivistön voisi laittaa. Sarja piti kuitenkin ottaa kokeiluja varten mukaan.
Muistin samalla, että olin joskus aiemmin hankkinut kiinalaisesta postimyyntiliikkeestä pieniä led listoja, joille en toistaiseksi ollut keksinyt mitään käyttöä. Nyt päätin tässä talossa kokeilla myös näiden käyttöä, kun tämä muuntajaongelma näytti ratkeavan näin mukavasti.
Talon levymateriaaleja hankkiessani olin napannut paikallisen rakennustarvikeliikkeen poistokorista muutaman pienen vitriinivalaimen mukaani lähinnä kokeillakseni niitä jossakin projektissa. Nyt näytti syntyvän oivallinen tilaisuus, joten myös tätä valoa kannattaa kokeilla nukketalovalona. VAstaavanlaisia piniä vitriinivaloja johdotuksineen löytää ainakin Ikeasta, Ohlsonilta ja Motonetista. Myös monissa rautakaupoissa alkaa olla vitriinivalosarjoja, joissa kaikki välijohdot liittimineen kuuluvat mukaan.
Päätin pikaisesti kokeilla, miten edellä valitut valot toimivat saman muuntajan perässä. Kokeilu näytti että kaikki toimii ihan mukavasta ja tällä kertaa päätin tehdä valaistuksen näillä led teipin sijaan. Niistä Motonetin valoista piti vain katkoa alkuperäiset liitosjohdot pois ja korvata himan sievemmillä johtimilla samoin kuin kiinalaisista led listoista. Lyhyet välijohdot korvattiin pitemmillä.
OStoskierroksellani nappasin Biltemasta mukaani pienikokoisia johtokouruja, joiden avulla johdot saa siististi piilotettua nukkekodin kattoon tai seinille. Vastaavia pienikokoisia kouruja ei ole rautakauppojen sähkötarvikeosastoilla. Ainoastaan Clas Ohlsonilta olen joskus löytänyt vastaavanlaisia. Nyt vain sitten seuraavaksi talon kimppuun niin kauan. kun seinät ja välipohja ovat vielä kiinnittämättä.

1 kommentti:

Paivinblogi kirjoitti...

Kiitos, tässä postauksessa on paljon hyviä vinkkejä valaistuksen rakentamista varten!