Kukkulan tapauksessa olin jo projektin alkaessa päättänyt, että teen sinne yleisvalaistuksen led teipillä, koska tästä oli tulossa talo, jota halutaan jatkossa vielä ahkerasti sisustaa. Näin kaikki johdotukset oli oltava sellaisia, etteivät ne ole purku ja rakennustyön esteenä, kun seiniä irroitetaan esimerkiksi tapetointia tai maalausta varten. Lisäksi halusin kokeilla miten tällaisella teipilla voi mahdollisimman helposti aikaansaada nukketaloon valot.
Led teippi valosarja
Kaikkein yksinkertaisinta on ostaa valmis verkkokäyttöön tarkoitettu valosarja muuntajineen, jolloin se on jo sellaisenaan valmis paketti. Teippiä myydään myös metritavarana, jos teippiä haluaa käyttää esimerkiksi auton, asuntovaunun tai veneen sisustusvalolähteenä. Yleensä lähes kaikki markkinoilla olevat teipit toimivat 12 V:n jännitteellä ja ovat sellaisenaan kytkettävissä auton tai veneen akkuihin.
12V:n käyttöjännite on myös turvallinen itseasennuksiin, jolloin kuka tahansa voi lähteä askartelemaan tällaisen teipin kanssa.
Olin jo ennalta liimannut talon kattoon hankkimaani L:n mallista puulistaa, jonka taakse sijoitan teipit. Tämä varotoimenpide lähinnä häikäisyn estämiseksi sillä yksittäiset teipissä oevat ledit ovat yllättävän kirkkaita paistaessan suoraa silmään. Vastaavanlaista listaa voi valmistaa itsekin esimerkiksi liimaamalla niit bilteman sytykelistoja tai muita rimoja kulmistaan kiinni toisiinsa Kulmalistoja saa myös muovisina mutta niistä tahtovat kirkkaat ledit loistaa läpi
Teippiä voi katkoa sopivan mittaisiksi pätkiksi. kunhan katkaisee teipin kohdasta joka on tarkoitettu edelleen kytkettäväksi. yleensä katkaisukohdat on merkitty teippiin erittäin selvästi. Sitten vain sakset käteen ja teippi poikki.
Liitosjohto liitetään teipin juotosnastoihin
Jatkospaikassa on juotosnastat, joihin voi liittää yhdysjohtimet virtalähteeseen. Ainoa vaatimus näiden kaikkien led valaisimien kanssa on se, että kytkennöissä täytyy säilyttää napaisuus oikeana, eli virtalähteen plussa plusjohtimeen ja miinus miinusjohtimeen. Navat on yleensä myös merkitty jokaiseen tällaiseen liitoskohtaan. Jos teippiin ei tule valoja kytkettäessä johtimet virtalähteeseen, korjaantuu vika yksinkertaisesti vain vaihtamalla johtimet keskemnään. Mitään vahinkoa ei yleensä tapahdu sillä virta ei puolijohteissa kulje väärään suuntaan. Vrimerkittyjen johtimien käyttö nopeuttaa asentamista.
Teipistä voi leikata kuhunkin huoneeseen sopivan pätkän
Teipista voi katkoa esimerkiksi huoneen mittaisia pätkiä ja liittää kuhunkin johtimet jotka sitten keytketään virtalähteeseen. Johtimet voi kuljettaa talon takana, jolloin ne eivät näy huoneessa lainkaan tai viedä talon seinien läpi huoneesta toiseen.
Kukkulan sähkökytkentä
Tässä kukkulan tapauksessa minimoin yhdysjohtimien lukumäärää sillä että käytin yläkerrassa ja alakerrassa koko talon mittaia teipin pätkiä, jotka kulkivat huoneesta toiseen väliseinien läpi. Lisäksi katkaisin keittiön mittaisen ptkän erikseen valaisemaan keittiötä koska talon läpikulkeva valolista jäi makuuhuoneen puolelle.
Kytkentäpaikka sijoittui luontevasti talon sokkelin sisälle.
Valosarja kytkeytyi liittimella valoteippiin. Tämän liittimen käytiun kytkentäpisteessa siten että vei liittimeltä tulevat johdot sokeripalaan josta lähtee johtimet teipeille. Näin voin kytkeä virtalähteen taloon tämän alkuperäisen liittimen avulla. Virtalähteessä sattui alunperin olemaan myös valokytkin joten tähän talon tuli virtakytkin sen teippisarjan mukana.
Keittion ja makuuhuoneen valot
Kukkulan valaisemiseen tarvittiin 2 kpl 75 cm:n mittaista ja yksi noin 30 cm:n teipin pätkä eli 2M:n valoteippi riitti valaisemaan hyvin koko talon ja vielä jäi pieni pätkä yli.
Koko talo on valaistu
Aikaa sähkoasennukseen kului parisen tuntia, joten tällainen teippiratkaisu on on tosi helppo tapa saada taloonsa valaistus. Vastaavalla tavalla voi käyttää sarjoina myytäviä valotankoja, joiden ongelma on vain se että tankoja ei voi katkaista sen sijaan niissä valosarjoissa kaikki yhdysjohtimet kytketään liittimillä eikä juotostaitoja tai työkaluja tarvita lainkaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti