Translate

sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Kesää odotellessa - sadepäivän askareiksi pari pönttöuunia

Olin pitkin talvea keräillyt kaikenlaisia pahviputkiloita, joista sitten joskus on ollut tarkoitus taas tehdä joitakin ponttöuuneja tarvitsijoille. Nyt on kesä alkanut sen verran hitaasti että sadetta pidellessä voi tällaisia pikkupuuhia hyvin aloitella ja menna ulos vasta sitten kun kunnolla tarkenee.

Polttopuita syntyi melko nopeasti rasiallinen.

Aiemmista projekteista olin huomannut että polttopuut loppuvat aina kesken joten luonnollinen tapa oli aloittaa puista. Pilkoin aikani kuluksi pieniä oksanpätkiä haloiksi jotka kelpaa vat ainakin takkoihin ja näihin pönttöuuneihin puiksi.
Pönttöuuneiksi soveltuvia pahviputkia

Pahviputkista olen todennut keittipyyhkeiden sisäputken sopivaksi kompromissiksi, joka vastaa 1:12 mittavassa pienehkoä pönttöuunia, kunhan sen katkaisee noin 18-19 cm mittaiseksi. Se on hieman alakanttiin, sillä käytännön ponttöuunit reaalimaailmassa ovat yleensä halkaisijaltaan noin 60-110 cm huoneen koosta riippuen. Pienimmilläänkin tällaisen uunin halkaisija tulisi olla 5 cm paperipyyhkeen sisäputken halkaisija on vain 4,5 cm ja näin ollen hieman liian pieni. Nukkekodeissa lattiapinta-ala on kuitenkin yleensä tosi rajallinen luonnonvara ja tällaisella pikku uunilla säästää huomattavasti lattiatilaa.Pienemmistä putkista voi tehdä uuneja M1:18 taloihin.

Keittiökaapista löytynyt aarre

Keittiökaappeja tarkastellessa löytyi houkutteleva vaihtoehto, putki, jonka sisähalkaisija on 5,5 cm. Tästä tehty uunni on jo hyvin lähellä reaalimaailman uuneja pienenettunä nukketalon 1:12 mittakaavaan. Korkeus on kuitenkin hieman alakanttiin, sillä yleensä tällaiset uunit ulottuvat lähes kattoon asti ja tämän putkilon korkeus on vain 14 cm.

Suola- ja keksipurkit taipuvat hyvin pönttöuuneiksi

Pahviputkiin verrattuna tässä on kuitenkin hieman enemmän haastetta sillä lähempi tarkastelu osoitti että purkki onkin muovia. Sahalla ja puukolla siihen syntyi aukko lähes yhtä helposti kuin pahvisiin putkiin. Puukon kanssa joutuu varomaan sillä liukkaasta muovipinnasta puukko lipsahtaa tosi helposti käteen. 

Sitten vain kynttilä sisälle ja kokeilemaan. Pahviputkiin olen yleensä liimannyt kynttilän polystyreenin tukemana puuliimalla kiinni. Tässä muoviputkilossa kiinnitin kynttilän kuumaliimalla siten, että valot saa sytyttää ja pariston pääsee vaihtamaan uunin pohjasta. Kiinteissä sähköasennuksissa kytken uunit usein muuhun sähköjärjestelmään mukaan. Kiinteä kytkentä tosin sitoo uunin sitten paikoilleen eikä sisustusta näiltä osin pääse myöhemmin muuttamaan.
Uuni ensimmäisen maalauksen jälkeen


Tein uuniin vanteet ikkunatiivisteestä ja koristeeksi laitoin vielä hieman pitsiä uunin päälle. Kirkkaan keltainen purkki on mustattu sisäpuolelta ja puut on liimattu led kynttilän ympärille. Jo ensimmäinen kokeilu osoitti, että tällaisen muvipurkin joutuu maalaamaan ainakin kahteen kertaan sillä valo kuultaa helposti muovin läpi. Pahviputkilla tällaista ongelmaa ei ole.

Tähän asti olen kaikissa pönttöuuneissani tehnyt lasista tai plexistä suojaluukun uunin eteen. Nyt ajattelin kokeilla avattavia uuninluukkuja, koska pönttö on sen verran tilavampi, että saranointi saattaa onnistua. Siitä sitten enemmän, jos vielä alkaa sataa. Tänään tosin kesä näyttää alkavan, joten siitä sitten myöhemmin.

Ei kommentteja: