Translate

tiistai 2. kesäkuuta 2015

Talon 60 seinien saranointi - ja muuta pientä säätöä

Tässä talossa seinien saranointi tuotti hieman päänvaivaa, sillä saranoitavaksi tulee koko etuseinä kahtena kappaleena sekä toinen pääty. Pääty on saranoitava, jotta keittiön taakse sijoittuvaan makuuhuoneeseen pääsisi käsiksi. Lisäksi myös katto on saranoitava koko pituudeltaan, jotta yläkerran huoneita pääsee kalustamaan ja katselemaan.


Kattoruoteet ja toinen etuseinä paikoillaan

Tässä talossa erityisen ongelmana oli toiseen etuseinäpuolikkaaseen kiinnittyva veranta, jonka kiinnitys on kriittinen, koska sen on sovittava ikkunakehysten väliin. Mittojen kanssa tein hieman kompromissiä, jotta se ei painollaan painaisi etuseinää vinoksi.

Uudellen tehty veranta sopii juuri siihen mihin se oli tarkoitettukin

Hämeen ruuvimarket, Vanajantie 9, 13110 Hämeenlinna

Ohuiden levyjen kanssa saranoiden valinta on aina hieman ongelmallista. Omissa taloissa olen yleensä käyttäny rimarunkoa, kuten tässäkin tapauksessa ja sararanat voi hyvin kiinnittää talon tukirimoitukseen, kunhan sellaiset ensinnä löytää. 

Tällaisia saranoita olen usein käyttänyt levyjen saranointiin

Oheisista saranoista olen yleensä valinnut nuo pitempi olkaiset kattolevyjen saranointiin ja pienemmät etuseinälevyjen saranointiin. Tässä tapauksessa pikkusaranoita olisi tarvinnut laittaa ehkä 3-4 kpl kuhunkin levyyn riittävän tukevan kiinnityksen aikaansaamiseksi. Etuseinän kiinnityksiin pois nostettavat ikkunasaranat olisivat varsin käyttökelpoinen ratkaisu mutta yleensä kaikki rautakaupoista löytyvät ikkunasaranat on tarkoitettu 1:1 taloihin ja ovat hieman liian järeitä nukketalokäyttöön. Pohdinnan jälkeen päädyin käyttämään pianosaranoita, joita myydään metritavarana ja jotka soveltuvat hyvin tällaisten suurikokoisten levyjen saranointiin.
Pianosarana riittää koko katon mitalle

Aloitin kattolevyjen saranoinnista. Pianosaranan voi katkaista juuri sopivan mittaiseksi, jolloin kattolevyt tulevat saranoiduiksi koko pituudeltaan.  Törmäsin heti ongelmaan, joka on aikaisemminkin tullut vastaan ja josta syystä olen käyttänyt kattosaranointiin noita pitempiolkaisia saranoita. Heti saranan kiinnityksen jälkeen huomasin että katto ei asetukaan oikeaan kulmaan sillä kiinnitysruuvit estävät katon taittumisen oikeaan kulmaan, vaikka tässä talossa onkin hieman normaalia loivempi katto. Tästä ongelmasta selvisin laittamalla vain joka toiseen ruuviin vastamutterin ja viilaamalla toiseen kattopuoliskoon pinen kolon johon mutteri mahtuu taittumaan. Kuvasta näkyy hyvin että pianosranoiden kanssa ruuvit asettuvat niin lähelle levyn reinaa että mutterikiinniytys on lähes välttämätön, jotta levy ei käytössä lähde murtumaan. Jyrkkien kattokulmien kanssa ei pianosaranointia voi käyttää.


Kattoruoteet on tehty grillitikuista


Katon saranoinnin ratkettua tein ruoteet katolle grillitikuista, koska sopivia kolmiomallisia pikkurimoja ei löytynyt mistään. Grillitiukut saavat kelvata ja maalauksen jälkeen katto näyttää ainakin kauempaa katsottuna ruoteiselta huopa- tai peltikatolta. 

Pikkusaranoiden sijasta pääduin käyttämään myös seinälevyjen saranointiin pianosaranoita joilla saan seinät koko mitaltaan tuettua talon runkorimoihin. Näin seinäkkeistäkin tulee riittävän tukevat, vaikka ne aukaistaa saranoiden varassa.  Ruuvit kiinnitän reilusti seinän läpi, jotta ne pitävät seinälevyn tiukasti kiinni. Kiinnitys sievistyy hieman sillä kulmiin tulevat vielä vuorilaudat joiden lpi riivi tulee mutta jää ehkä hieman huomaamattomammaksi. Seinälevyjen sulkemiseen olen ajatellut pikku magneetteja. joiden avulla aukeavat seinevyt napsahtavat myös kiinni paikoilleen.

Seuraavassa vaiheessa talo onkin sitten taas purettava osiinsa sillä väliseinät on helpompi kiinnittää kun rakenne on jälleen avoin. Samoin sähköjohtomet on helpompi kiinnittää avoimessa rakenteessa. Näiden jälkeen onkin sitten vuorossa talon lopullinen kokoaminen ja paikkojen siivous. Viikonloppuna talon on tarkoitus lähteä omaan kotiinsa sisustustöitä varten.

 Riemuylioppilaat mallia 2015

Tätä projektia on hieman viivästänyt se, että olin juhlanjärjestäjänä Hämeenlinnan lyseon 50 vuotta sitten kirjoittaneille ylioppilaille, jotka julistettiin riemuylioppilaiksi yhdessä uusien ylioppilaiden kanssa 30.05.2015. Ei uskoisi että siitä on jo niin kauan kun koulu on jätetty ja nyt vaan sitten puuhastellaan eläkepäivinä näiden pikkumökkien kanssa.Ei kommentteja: