Translate

perjantai 26. kesäkuuta 2015

Sade pitää sisätöissä vaikka uusi laite kiinnostaa.

Sain jo toiseenkin pönttöuuniin tehtyä luukut. Tämä pikkusarana näyttää toimivan ihan ok. Se mehupurkin korkki saranan on vielä kokeilematta, mutta täytynee ostaa pari mehupurkkia, niin saa senkin testattua.

Nyt on jo kahdessa uunissa aukeavat luukut

Sen verran tämä uuniprojekti oan aiheuttanut kyselyitä, että päätin lähteä yhdeksi kesäpäiväksi Forssaan wanhan-ajan-lelumarkkinoille kokeilemaan onko uunin tai muiden tulisijojen tarvitsijoita liikkeellä. Ajattelin vielä värkätä muutaman pirtinpöytäkalustonkin niin ollaan sitteen ajan hengessä mukana. Alkukesän sateet pitäbvät näköjään niin paljon sisällä, että näitä pikkuesineitä ehtii näprailla, vaikka kesällä pitäisikin keskittyä ulkotöihin.

Olin jo pari vuotta haavellut pihallemme rakennetun leikkimökin maalaamistasta. Se oli vuosien varrella päässyt pahasti tummumaan ilmeisestikin lähellä sijaitsevan Rautaruukin (nykyisin SSAB) terästehtaan aiheuttamien päästöjen vuoksi. Olin hankkinut maalit jo viime kesänä, mutta kesäinen hellekausi piti huolen siitä, että mökin maalaus jäi tekemättä.

 Pihan leikkimökki kaipaa hieman kunnostusta.

Onneksi jäi sillä sain pojaltani Tikkurila oy:n valmistamia pesutabletteja, joiden avulla pelkkä pesu kirkasti mökin ilmettä niin paljon, ettei sitä pääosin tarvitse vielä maalata lainkaan. 

Mökin pesu teki maalauksen lähes tarpeettomaksi

 
Pesun jälkeen paljastui, että ne mökin osat, jotka olivat vuosikausia olleet sateen ja lumen rasittamina alkoivat kesiä maaleistaan. Pikkutalon kuisti ja sen kaiteet on ehdottomasti vielä maalattava, sillä vanha maali alkaa vuosien kosteusvaikutusten vuoksi kesiä ja paikka paikoin myös mökin alkuperäinen punainen väri alkaa pilkottaa maalipinnan alta. Maalipinnat näyttävät selvästi kaipaavan vanhan maalin pois hiomista ennen uutta maalausta.

Olin aieimmin tehnyt erilaisia maalinpoisto- ja hiomistöitä poraistukkaan kiinnitettävällä hiomalaikalla. Tällaisella työ kyllä onnistuu mutta usein jälki on melko epätasaista ja hiomapölyä kaikki paikat täynnä.


Nykyisten akkuporakoneden pikaistukka aiheuttaa vielä lisäongelmia, sillä useimmiten pyörimisen pysähtyessä hiomalaikan liikkeen aiheuttama momentti avaa istukan ja laikka putoaa irti ennen kuin poraa ehtii siirtää uuteen paikkaan. Kunnollisella lukko istukalla varustetulla poralla tällaista ongelmaa ei ole ja työ sujuu hieman paremmin.

Uusi kokeiltava hiomalaite tuli kyllä juuri sopivaan saumaan sillä juuri tällaista olisin ollut vailla. Kokemus laitteesta on toistaiseksi jäänyt vain hypisteluksi sillä viimeiset kaksi viikkoa vettä on tullut taivaalta joka päivä. Pääsen kokeilemaan laitetta vasta kun mökin puuosat ovat kuivuneet sen verran että hiominen kannattaa aloittaa.
Hiomalaikat saa nopeasti vaihdettua

Ensi vaikutelma uudesta hiomalaitteesta on positiivinen. Hiomalaikat näyttävät kiinnittyvän moottoriosaan tosi jämäkästi eikä irtoamisvaaraa ole. Hiomalaikkoja on riittävästi tämänkaltaiseen työhön. Myös oheista porakonelailaikkaa vastaava hiekkapaperilaikka kuuluu varustukseen. Kahden käden työskentelyasento on varmasti tukeva. Lisäksi laitteessa näyttää olevan riittävän pitka sähköjohto, jotta sillä voi työskennellä melko laajalla aluella.

Pelkkä laitteen hypistely saa sormet syyhyämään ja seuraan epätoivoisesti sääennusteita saadakseni edes sen verran sateetonta säätä että laitteen pääsee käynnistämään. Laitteen imuriliitäntä ulkona pihalla tuskin tulee tarpeeseen, mutta on varmasti hyödyllinen silloin, kun laitetta joutuu käyttämään sisätiloissa.

Palataan aiheeseen heti kun säät sallivat.

Ei kommentteja: