Translate

tiistai 30. kesäkuuta 2015

Tulisijaprojekti jatkuu - vai jatkuuko ? Skil tuli testattua

Forssaan ilmoittauduttuani innostuin näistä tulisijoista sen verran, että niitä näköjään täytyy vielä rakennella muutama lisää. Helsingin reissulla pysähdyin Hyvinkään ABC:lla tankkaamaan ja he antoivat kylkiäislahjana kovasti pönttöuunia muistuttavan kokispurkin mukaan.

 225 ml kokispurkki on suunnilleen samankokoinen kuin tekemäni M 1:12 uunit

Uuninluukkujen tekeminen tähän coca cola purkkiin antaa hieman lisää haastetta, sillä tähän asti olen tehnyt pönttöuunit erilaisista pahviputkiloista. Viimeistään Forssassa nähdään tuliko siitä mitään.

Saatuani viimeiset pönttöuunit valmiiksi huomasin, että nyt on kaikki pahviputket loppu, joten hetkeksi täytyy keksiä muita tulisijoja tai alkaa rullata keittiöpapereita arkeiksi, josta talon emäntä tuskin ilahtuu. Niinpä vaihdoin hetkeksi lajia ja tein pikaisesti muutaman takkarungon valmiiksi. Tästä en sitten pääsytkään eteenpäin sillä myöskin kaikki led kynttiläni on käytetty. Kesäaikaan tulisijojen teko ei olekaan näköjään niin helppoa, sillä kaupat näyttävät tyhjentäneet hyllynsä näistä jolunalustuotteista. 

Viimeinen pirtin pöytäni on menossa arpajaispalkintona eteenpäin, joten niitä ilmeisesti ehtii vielä tehdä muutaman sinne Forssaan. Ei muuta kuin saha käynttiin jaa uusia pöytiä valmistamaan. 

Pöydän ja penkin jalkoja alkoi syntyä Biltema sytykkeistä.

Pöytien valmistuksesta ei tarvita kuin rimoja liimaa ja maalia, joita vielä löytyy kotivarastoista. Nyt sitten näitä tulee sinne tulisijojen mukaan sinne Forssan lelumarkkinoille. Tulisijojen valmistusta täytyy lykätä kunnes löydän jostain tulet niihin sisälle. Puut on onneksi jo pilkottu.

Elinen päivä oli jo sen verran aurinkoinen että pihamökkimme oli ehtinyt kuivua alkukesän sateiden jäljiltä ja pääsin testaamaan uutta leluani, Boshin lähettämää Skil pystyhiomakonetta.

 Maalipinta alkaa jo kesiä

Pihamökin tearassin sateessa ja lumen alla olleet olleet maalipinnat alkoivat jo kaivata hiomista sekä uudelleen maalausta. Olin jo päättänyt korjailla näitä tänä kesänä, mutta alkukesän sateet viivästivät projektia sen verran, että nyt pääsin testaamaan uutta hiomakonetta oikeaan tarkoitukseen. Laite osoittautui erittäin käyttökelpoiseksi tällaiseen hiomiseen varsinkin, kun työn sai tehdä ulkona eikä irtoavaan pölyyn tarvinnut kiinnittää mitään huomiota. Laitteessa on tosin pölynimuriliitäntä, joka irtovan hiomapölynpölyn vuoksi on sisätiloissa välttämätön.

 Hiomalaikan suojukseen on jätetty kolo joka mahdollistaa nurkkien tarkan hiomisen

Työ sujui sen verran ripeästi että pääsin eilen jo maalaamaan mökin terassia. Hiomalaitteen kanssa kannatta pittä koko hiomisen ajan laitetta loivassa kulmassa alustaan nähden jotta laiteen pyörivä laikka ei lähde ohjaamaan hiomasuuntaa. Tämä lienee lähes kaikilla pyörivillä hiomalaitteilla. 
Porakoneella ja hiomalaikalla en olisi selviytynyt näin vaivattomasti. Ainoa pieni haitta oli laitteen  melko kova ääni, joka ainakin sisätilakäytössä alkaa häiritä.

Pöytähiomakone kokeilu

Viimeisenä testinä vaihdoin laitteeseen hiekkapaperilaikan ja kokeilin laitteen käyttöä juuri sahaaminei pienten pirtinpöytien ja penkkien tukipalkkien päiden hiomiseen. Pienten osien pikahiominen sujui sen verran nopeasti että taidan jalostaa tästä laitteesta pöytähiomakoneen nukketalokäyttöön. Sillä näissä projekteissa se on nukketalomaailmaan liian järeä.

Suositeltava laite suurten puupintojen tai metallien hiomiseen sekä maalin tai ruosteen poistoon pinnoilta.

Lisäksi jossain vaiheessa täytyy kokeilla laitetta autovahan hiomiseen, sillä mukan tuli myös pehmeä hiomatyyny, joka soveltunee sen tyyppiseen käyttöön.

2 kommenttia:

Anja kirjoitti...

Kangaskaupoissa tyhjenee noita kangasrullia ja sinne välillä kertyy paljonkinpitkiä, eripaksuisia pahvirullia!..vinkki, vinkki..

Jorma kirjoitti...

Kiitos vinkistä, olen nähnyt niitä rullia puorivän siellä kaupoissa. Täytyy käydä kyselemässä.