Translate

keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

TALO 60 "Kukkula" on ulkokuorien osalta valmis.

Tämä talo on oiva esimerkki siitä mitä kaikkea voi tulla vastaan, kun lähdetään rakentamaan taloa olemassa olevan mallin mukaiseksi. Tässä projektissa vaikeusastetta vielä hieman lisäsi se, että sisätöitä lähdetään tekemään vasta valmiiseen talorunkoon ajan kanssa ja ajatuksella.

 Kukkulan uusi isäntä on katsonut sisätilat

Taloa lähdettiin alunperin hahmottamaan valokuvan ja säilyneen pohjapiirroksen perusteella. Mittakaavassa 1:12 talosta olisi tullut noin 80 cm pitkä ja projektin alkuvaiheessa päädyttiin hieman pienentämään mittoja, jolloin pituudeksi tuli enää 70 cm ja syvyydeksi 45 cm. Edelleen talo oli suurempi kuin monet 1;12 mittakaavaisina myytävät valmistalot. Huonekorkeudeksi jäi nyt 22 cm, mikä hyvin riittää kaikille nukketalomittakaavan kalusteille. Talon syvyys on selvästi suurempi kuin useimmissa kaupassa myytävissä taloissa. Tämä helpottanee jatkossa huoneiden kalustamista.

Vaikka talo on sisätiloiltaan hyvin yksinkertainen, paljasti pohjakuva sen mikä yleensä aina tulee vastaan, kun halutaan tehdä olemassa olevan talon mukaista nukketaloa. Huoneet asettuvat toistensa taakse, eikä niitä pääse sisustamaan kuin tekemällä kerroksista pois nostettavia tai saranoimalla seiniä.
Tässä tapauksessa talon etuseinä ja katto aukeavat saranoiden varassa. Samoin keittön puoleinen pääty oli tehty avattavaksi, jotta makuuhuoneeseen pääsee käsiksi. Aukeavat seinäkappaleet ovat suhteellisen suuria ja päädyin käyttämään pianosaranoita kaikkien seinälevyjen saranointiin. Pianosaranat takaavat sen etteivät aukeavat seinälevyt pääse omasta painostaan repsahtamaan opaikoiltaan, kun kiinnitys on koko seinän mitalta. Aukeavat seinnät on kuitenkin syytä tehdä mahdollisimman kevyestämateriaalista, varsinkin tässä tapauksessa, kun niihin on vielä tulossa hirsipinnoite. Saranat on näin isoissa seinäkappaleissa kiinnitettävä kunnolla seinälevyn läpi, jotta ne kestävät paikoillaan. 

Pianosaranat aiheuttivat kuitenkin pienen lisäyllätyksen, sillä niiden kiinnitysolakkeet ovat sen verran kapeat, että saranan kääntymispistettä ei pääse viemään kunnolla seinälevyn ulkopuolelle täyden aukeamisen takaamiseksi. Kiinnityksen jälkeen etuseinät aukesivat vain 90 astetta joka on himan liian vähän jos etunäkymä halutaan saada kunnolla auki. Tähän auttoi vain seinäkappaleiden kulmien hiominen niin että etuseinä aukeaa enemmän auki.

 Sarana aukeaa kunnolla vasta levyn reunan leikkaamisen jälkeen

Päädyn saranoinnissa tuli myös pieni loppumetrien yllätys vastaan. Tämä tulee aina harjakattoisten talojen päätysaranoinnin kanssa. En vain ollut pitkään aikaan tehnyt tällaisia, joten se paljastui vasta lopullisen kokoamisen yhteydessä. Pääty ei mahtunut aukeamaan, kun katon harja esti päätylevyä aukeamasta. Tästä selvittiin tekemällä päätykappaleeseen ylimääräinen kolo, joka mahdollistaa levyn avautumisen kattolevyn ylityksestä huolimatta.

Seinien kiinni pysymisen varmistin pienillä magneeteilla jotka upotin talon tukirimoitukseen.
 Täsmennetty pohjapiirros

Projektin kuluessa saatiin pohjakuvasta hieman täsmennetty versio, josta selviää myös talon kuistin rakenne. Aivan näin mittavaa kuistia en uskaltanut lähteä tekemään sillä se olisi kasvattanaut taloa leveyssuunnassa melkoisesti ja etu seinä olisi todennäköisesti kallistunut kuistin poainosta todella kieroksi. Pääduin tekemään kuisti joka muistuttaa alkuperäistä, mutta ei ole ihan näin suurikokoinen. Tästäkään kuvasta ei oikein selvinnyt, että kuisti asettuu ikkunarivien väliin ja jouduin tekemään sen kahteen kertaan. Vasta toinen versio asettui juuri siihen mihin se oli tarkoitettu.

 Kuistin katto on avattava sisustuksen helpottamiseksi

Kuistilla tuli olla myös ruokavarastotila (Kafferi). Sellaisen sain aikaiseksi tekemällä hmahdollisimman kevyen väliseinän rimoista. Kokeeksi tein ovisaranoinnin pikkusarnalla, joka on liimattu kuumaliimalla näihin rimoihin. Seinäke on irtonainen, jotta kaappiin mahtuu lisäämään tarvittaessa hyllyjä.
Portaiden alle jää säilytystilaa

Ullakon portaikon yhteyteen tuli saada vaatekaappi sekä portaiden alle säilytystila (kömmänä). Tein portaat avoimeksi olohuoneen puolelta, jolloin sinne jää tila jonka eteen voi joko vetää verhot tai tehdä joko rimoista tai ohuesta levystä etuseinän. Pieni ongelma vain on siinä, ettei se näy kuin talon ikkunoista tai parvekkeen ovesta, sillä parvekkeen puoleinen päätyseinä on kiinteä. Portaat ovat toistaiseksi vielä irrallaan sillä lattiaan saattaa tulla vielä lautapäällys.

Valmiissa talossa on nyt kaikkiaan 5 huonetta. Alakerrassa keittiö makuuhuone ja tupa, sekä ullakolla kaksi huonetta joille ei vielä ole nimetty käyttötarkoitusta.

 Keittiö

 Makuuhuone
 Tupa
Vintillä on kaksi samankokoista huonetta

 Kukkulan päädyssä on parveke

Kukkulan toiseen päätyyn tuli tilava parveke, jonka voi helposti korvata vaikka saunalla, jota alunperin suunniteltiin tähän paikkaa. Oman väärinkäsitykseni vuoksi kuvittelin, että tähän tulee sauna ja sen katolle parveke. Onneksi huomattiin ajoissa etten ehtinyt tehdä päätylevyn yläkertaan ovea saunan katolla olevalle parvekkeelle. Parveke on vain kahdella ruuvilla sokkelilevyssä kiinni joten se on helppo irroittaa ja tehdä sen tilalle vaikkapa se sauna.

Nyt projekti sitten jatkuu uudessa kodissaan, jolloin on sisäseinien ja sisustuksen vuoro. Siihen en enää ota kantaa kuin korkeintaan katselemalla kuvia, joita sieltä sitten jatkossa saan toivottavasti muistoksi.

Ajattelin nyt pitää hieman kesälomaa ja jatkaa sitten kun syyssateet alkavat. Tässä omassa 1:1 talossa riittää puuhaa kyllä kesän ajaksi.

2 kommenttia:

pulmusirkku.blogspot.fi kirjoitti...

Nämä saranoinnit isoissa seinissä hirvittävät minuakin. Siksi ratkaisin "Villa Marikassa" sen irroitettavilla seinilla. Molemmat reunaosat ovat vaakatapeilla ylkoreunastaan kiinni ja lukittuvat keskitornilla, joka lasketaan tappien varassa paikoilleen. Onko tämä sitten käytännöllinen ratkaisu loppupeleissä, jää nähtäväksi. Tähän taloon tulee myöhemmin toiseen päätyyn lasihuone, joten ei kiva, jos saranaseinä olisi sen edessä.

Sinä pääsit jo kesälomalle, minulla on vielä puuhaa tämän kanssa. Hyvää kesää Sinulle.

Jorma kirjoitti...

OLet Seppo varmasti oikeassa niiden saranoiden kanssa. Irroitettavat levyt on helpoin ratkaisu, kun se talo kuitenkin pitää saada auki kun sitä haluaa sisustella ja katsoa. Ikkunasaranoilla pystyy helposrti toteuttamaan riittävän tukevan saranoinnin jossa seinät voi ottaa myös pois. Mutta ne sranat on niin kamalan näköiset tällaisessa pikkutalossa.