Translate

perjantai 1. toukokuuta 2015

Paluu tavalliseen talorakentamiseen - Talo no 60 "Kukkula"

Edellisten talojen kanssa tuli kunnolla kokeiltua vieläkö juotoskolvi pysyy kädessä. Nyt alkaa taas hieman tavallisempoi talonrakennusprojekti, jossa itse talo on tärkein. Keväällä edellisten projektien ollessa vasta syntyvaiheissaan, otti nukkekotiharrastajista Maija yhteyttä ja kyseli innostuisinko tekemään hänen lapsuusmaisemistaan M1:12 talon, joka mahdollisimman tarkkaan vastaisi hänen rakasta mummolaansa, josta ei ole enää muuta jäljellä kuin vanhoja valokuvia ja muistot.

 Kukkula


Sain pari valokuvaa ja pohjapiirroksen, joiden pohjalta sitten lähdettiin mietiskelemään. Tässä kävi niin kuin yleensä kaikissa luonnollisten talojen kopioissa, että huoneita alkoi jäädä toistensa taakse.
Tässä talossa ainoastaan keittiö ja makuuhuone ovat peräkkäin, sen saan ratkaistua sillä. että toisesta päädystä tehdään avattava, jolloin sekä makuuhuoneeseen, että keittiöön pääsee helposti käsiksi talon ulkopuolelta.

Kukkula pohjakuva

Luonnostelin taloa piirtämällä suoraa valokuvien ja pohjakuvan päälle. Näin talo alkoi pikkuhiljaa hahmottua. Suora mittakaavamuunnos olisi johtanut melko suurikokoiseen taloon 80 x 55 cm. Tämän olisi vielä tullut talon päätyyn sijoitettava saunaosa jatkoksi, jolloin talon pituus olisi ollut reilusti yli metrin. Talosta olisi tullut todella tarpeettoman suuri ja hankalan kokoinen.
 Pohjakuva luonnosteltuna uuteen mittakaavaan

Valmistaloissa jopa kartanot ovat tätä pienempiä. Lähdin varovasti pienentämään kuvia hakien lähinnä huonekorkeutta 23 cm, joka on varsin yleinen M 1:12 taloissa. Pienennyksen jälkeen talon mitat olivat enää 70x45 cm ja saunalaajennuksen kanssa vain noin 85 cm.

Kukkula julkisivu modifioitu M 1:12

Alkuperäisessä talossa on myös korkea sokkeli. Tämän aion ratkaista sijoittamalla talon alle sokkeliksi vetolaatikon, joka palvelee tavaravarastona tai talon kellarina, miten Maija sen sitten haluaakin hyödyntää. Sokkelia myös säädeltiin sen verran että siitä lopulta tulee noin 12 cm korkea kiinteä lisäosa talon alle. 
Sauna tulee talon vasempaan päätyyn parvekkeen alle

Taloon tulee myös perusvalaistus ja kaikki sähkölaitteet saan sopimaan sievästi tähän sokkeliosaaan. Oma osuuteni tässä projektissa on vain tehdä talo, jota Maija pääsee ajan kanssa sisustamaan. Tapetointien ja sisäpintojen käsittelyn helpottamiseksi teen todennäköisesti kaikista seinistä irroitettavat. Katsotaan sitten miten se onnistuu. Joka tapauksessa kaikki kolme saranoitavaa etuseinää saa irti, jolloin talon sisäosia pääsee helposti käsittelemään.

Projekti käynnistynee heti vapun jälkeen. Sen verran olen jo valmistautunut että kävin ostamassa vannesahaani uudet terät ja säkillisen bilteman sytykkeitä. Aloitan projektin todennäköisesti ovista ja ikkunoista, joita tähän taloon näyttää tulevan melko paljon ja niiden tekemiseen joka tapauksessa tuhrautuu aikaa.

Tästä tulee varmaankin jonkinlainen juhlamalli, sillä koskaan en olisi uskonut tekeväni 60 nukketaloa, elektroniikkainsinöörin koulutuksella ja työkokemuksella. Katsotaan nyt sitten mitä tästä lopulta syntyy.

3 kommenttia:

Maria kirjoitti...

Ihana talo tulossa! Onnekas Maija!

Piikko kirjoitti...

Upea talo tulossa!
Onnekas Maija!

Jorma kirjoitti...

Kiitos kommenteista. Tosin valmis tulos antaa vielä odottaa itseään.