Translate

tiistai 19. toukokuuta 2015

Talo 60 - Kukkula - Seinälevyjen aukotusta

Levyjen hankkimisen jälkeen alkaakin siten se vaihe talonrakennuksesta, jossa vielä ehtii tehdä monta virhettä. Jokainen aukko on riski, sillä paikkaaminen ei ole yleensä helppoa, vaan väärin tehty aukko johtaa useimmiten uuden levyn hankintaan.

Ensimmäisiä ikkunoita pääsee sovittamaan


 
Ikkuna-aukot kannattaa piirtää huolella levyihin ennen aukkojen sahaamista. Ikkunoiden paikassa on otettava huomioon myös taloon tulevien kiinteiden rakenteiden sijainti. Tässä talossa esimerkiksi portaikko vaikutti siihen, ettei päädyn ovea voi sijoittaa aivan yhtä nurkkaan kuin alkuperäisessä talossa. Portaat eivät ole aivan samankokoiset ja vaativat hieman enemmän tilaa.

Ikkunoiden sijoitteluun portaikko ei näytä vaikuttavan vaan ikkunat voidaan sijoittaa samaan tapaan symmetrisesti kuin alkuperäisessä talossa. Kuvassa ensimmäiseen sovitukseen on käytetty takaseinakappaletta, sillä etuseinä tulee olemaan saranoitu ja oikeaan päätyyn tulee varsinainen talon sisäänkäynti lasikuisteineen.
Talon vasen pääty, jossa parvekkeen ovi ylhäällä.

Ensimmäinen kömmähdys oli tulla talon vasemman päädyn kanssa, sillä olin käsittänyt, että talon päätyyn tulee parveke, jonka alla on sauna. Tällaisia voi sattua, kun rakennellaan etänä, vanhoja valokuvia soveltaen ja pelkillä pohjakuvilla. Onneksi puhelin on keksitty, enkä ehtinyt vielä aukottaa tätä päätylevyä.
Tässä tapauksessa olen piirtänyt kaikki aukot levyjen sisäpinnalle, jolloin aukkojen ja kalusteiden sovitusta joutuu miettimään peilikuvana. Tämä tapa on kuitenkin siinä mielessa turvallinen, että kaikki turhat viivat jäävät tapettien ja seinäpinotteiden alle piiloon. Merkintöihin kannattaa käyttää vain lyijykynää. Musteet tai tussit saattavat ajan kanssa tulla tapettien alta näkyviin.

Kun aukot ovat varmasti oikeilla kohdillaan. Piirretaan kukin ikkuna ja oviaukko kehyksen mitoilla paikoilleen. Aukkojen kulmiin porataan reiät, joista sahanterä mahtuu läpi. Aukot sahataan reästä toiseen kunnessa ikkuna-aukon pala irtoaa. Tällaiseen ikkunamäärään kuviosaha lienee ainoa oikea työväline. Jos ikkunoita on vain muutama, saa ne aikaan myös käsin sahaamalla. Tarvitaan vain riittävän kapeateräinen saha, joka mahtuu porausreiästä sisälle.

Kuviosahan terät leikkaavat ylöspäin

Sahaus kannattaa aina tehdä siten, että sahaa repii suuntaan, joka myöhemmin vielä pinnoitetaan. Tässä tapauksessa kuviosahan terän hampaat purevat sahaan päin ja mahdollinen repeämisreuna syntyy tässä tapauksessa levyn sisäpinnalle, johon tulee vielä tapetti- tai hirsipinnoite päälle. Kova- ja MDF-levyissä repeilyvaara ei ole suuri, mutta vaneeri- ja vaneeripintaisten levyjen sahaamisessa tällä sahaussuunnan valinnalla voi välttää  monta susikappaletta.

Muutaman aukon tekemiseen on erittäin käyttökelpoinen väline pelkkä rautasahanterä, jonka voi toisesta päästään päällystää ilmastointiteipillä kädensijaksi. Tällainen saha mahtuu pieneen aukkoon ja sillä voi tehdä aukon helposti vaikka keskelle suurikokoista levyä.

Seuraavat päivät vierähtävätkin sitten seinälevyjen aukotusten parissa ja talo alkaa vihdoin muistuttaa asuinrakennusta.Ei kommentteja: