Translate

sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Kukkula nousi harjakorkeuteen - vain kurkihirsi puuttuu

Alkuvalmistelujen jälkeen kukkula nousi nyt harjakorkeuteen. Melko suuri siitä näyttää tulevan vaikka mittakaavaa hieman pienennettiin. Kuitenkin kaikki M 1:12 kalusteet sopivat erinomaisesti taloon ja tilaakin näyttää olevan. Tämä on selvästi syvempi kuin kaupoissa myytävät valmistalot, joten kalusteiden sijoittamisessa ei pitäisi tulla ongelmia.

 Talo 60 harjakorkeudessaan

Ennenkuin tähän vaiheeseen päästiin piti tehdä aika paljon valmistelutöitä. Tässä kuten useimmissa tekemissäni taloissa käytän roimoista tehtyä runkoa, johon kaikki seinälevyt voi kiinnittää missa talon tekemisen vaiheessa tahansa. Rimarunko mahdollistaa sen että seinät voi helposti irroittaa tapetoinnin ja muun pintakäsittelunyn ajaksi.

Katon maalaus kannattaa tehdä levyjen ollessa irrallaan

Levyjen ollessa vielä irrallaan maalasin huoneiden katoksi tulevan levyn alapuolelta valkoiseksi, joten valmiin mökin kanssa ei enää kattomaalaustöitä tarvitse tehdä. Kokoan rungon yleenssä liimapuutapeilla, jolloin rakenteesta tulee huomattavasti lujempi kuin ruuviliitoksin Puutapit mahdollistavat myös sen että seinälevyjen ruuvit voivat osua mihin tahansa kohtaan runkorakenteessa aiheuttamatta ongelmia.

Kattotuoleja varten tein paperille mallin, jonka mukaan sahasin kattotuolirimat. Kattotuolit kannattaa aina liimata siten, että ne kuivuvat yhdessä täysin samaan kulmaan, jotta katto asettuu kunnolla paikoilleen. Erityisen tärkeätä tämä on mansardikattoisissa taloissa, mutta tässäkin tapauksissa puristin kattotuolit keskenään samaan kulmaan kuvumaan. Tähän taloon tein päätyjen lisäksi myös keskelle kattotuolin joka tukee talon pitkää kattolevyä ettei se pääse notkahtamaan.
Katto tässä talossa näytti olevan normaalia omakotitaloa loivempi. Kattokulma oli vain 25 astetta. jouduin hieman miettimaan kattotuolien kiinnitystä. Yleensa olen laittanut ne puutapeilla pystyrimojen päälle. Nyt oli kuitenkin järkevämpää kiinnittää kattotuolit päistään vaakatapeilla, jolloin liimapuutapit kiinnittyvät kunnolla näihin loiviin kattotuoleihin.
Vaakatuet vinttikerroksessa

Talo on nyt ensimmäistä kertaa kasassa Sokkeliin tulee vetolaatikko, joka toimii talon kellarina ja/tai ylimäätisten sisustustavaroiden säilytyspaikkana. Vintin lattiaa ei ole vielä liimattu paikoilleen, vaan se on ainoastaan puutappien varassa paikoillan sillä siihen joudutaan vielä tekemään porrasaukko, kunhan portaat yläkertaan valmistuvat. 
Vinttikerrokseen lisäsin vielä vaakarimat tukemaan rakennetta, sillä runko tulee olemaan aika kovilla, kun kolme seinistä tulee olemaan saranoituja. alkuperäisessä talossa makuuhuone on keittiön takan ja toinen pääty joudutaan saranoimaan jotta makuuhuonetta pääsee kalustamaan.

Nyt talolla alkaa olla hahmo, mutta rakentaminen vasta alkaa, sillä seuraavaksi täytyy hankkia kaikki seinälevyt sekä sokkelin ja katon materiaalit. sekä lukuisa määrä saranoita, jotta taloon pääsee myös valmiina käsiksi.

Ei kommentteja: