Translate

torstai 21. toukokuuta 2015

Pienestä se on kiinni - hieman mittamuutoksia

Olin aloittanut tämän taloprojektin mielestäni huolellisella suunnittelulla ja ikkunoiden ja ovien valmistuksella koska tiesin niihin kuluvan aikaa lähinnä liimojen ja maalien kuivumisaikojen vuoksi. Nyt pääsin jo kokoamisvaiheeseen mutta yllätykseni oli melkoinen, kun aloin tehdä talon kuistia, johon olin mielestäni tehnyt ikkunat huolella valokuvasta ottamieni mittojen mukaan. 

Alkuperäinen valokuvamalli

Vasta kuistin seiniä sahatessani huomasin, että talon pohjapiiroksen mukaan kuisti asettuu kahden  ikkuna-aukon väliin. Valokuvasta tätä ei juuri huomaa, kuin tarkasti kuistin katon asettumista katsomalla. 

Kuisti ei mahdu ikkunoiden väliin

Heti ensimmäisessä sovitusvaiheessa huomasin, ettei kuisti mahdu ikkuna-aukkojen väliin. Näillä mitoilla kuistin leveydeksi tulee 24,5 cm ja ikkuna-aukkojen vapaa väli on 23 cm. Valokuvasta mitattuna mitat ovat juuri sen verran virheelliset, kuin kameran laajakulmainen optiikka vääristää mittasuhteita.
 Pohjakuvaa tutkimalla kuistin sijoitus selvisi 

Aina  oppii näköjään uutta. Nyt piti vain miettiä miten ratkaisen tämän ongelman. Aluksi yritin hieman kaventaa ikkunakehyksiä, mutta se ei riittänyt. Toinen mahdollisuus olisi ollut siirtää ikkunoita vielä hieman etäämmälle tosistaan. Se olisi kuitenkin näyttänyt talon symmetrisen ilmeen kannalta liian pahalta, joten päätin tehdä ikkunat kokonaan uudestaan sellaisilla mitoilla, että kuisti mahtuu juuri siihen mihin se on tarkoitettukin.

Vaakalaudoituskokeilu

Käytin jo piloille mennytttä kuistin etuseinää kokeiluun, missä piirsin taon vaakalaudoituksen lyijykynällä ja suojasin läpinäkyvällä lakalla tuhrautumista vastaan. Tämä saattaa olla tapa, jolla talon seinät saa helposti näyttämään laudoitetuilta. Se kannattanee tehdä koko taloon sillä, jos se menee piloille, voi seinät joka tapauksessa maalata uudelleen.

Pienistä vastoinkäimisistä huolimatta projekti on mielenkiintoinen, kun vastaan tulee haasteita, joista voi sitten oppia jotain uutta mahdollisiin seuraaviin projekteihin. Olen myös pystynyt laajentamaan suomenkielensanavarastoani uusilla sanoilla, jotka karjalaisen siirtolaisperheen pojalle ja stadin kasvatille olivat täysin uusia.

Seuraavanlaisia vastauksia löytyi Googlen avulla:

Kömmänä - Mitä tarkoittaa kömmänä. kömmänä - (oulu) pieni huone. Voi olla myös tupa tai vankila.

Kafferi - Kafferi on Lohjan murretta ja tarkoittaa entisaikaista ruokakomeroa.

Kafferi - (halventava) Kaakkois-Afrikan bantukansojen jäseniä. Etelä-Afrikassa halventava ilmaus mustasta ihmisestä. 

Tulevasta talosta pitäisi löytyä myös kömmänä ja kafferi. 


Ei kommentteja: