Translate

torstai 7. toukokuuta 2015

Lisää ikkunoita ja muita valmistelutöitä

Olin näköjään oikeassa arvioidessani että ikkunat ovat tämän talon aikaa vievin osuus. Taas olin pohjamaalannut melkoisen määrän niitä biltemarimoja ja nyt ne riittivät hädin tuskin kuistin ikkunoihin. jotka alkavat jo olla kuosissaan toisin liimaus on vielä kesken ja sisäkehykset puuttuvat.


Tässä talossa päätin kokeilla hieman uuden laista levyrakennetta kerroksiin. Usein levyjä sahattaessa sirkkeli aikaan saa erilaisia repimäjälkiä leikkausreunaan ja lopputuloksen saa siistiksi ainoastaan loputtoman kittauksen ja hiomisen ja maalauksen jälkeen. 

Sirkkeli jättää usein hieman rosoisen leikkausreunan

Puulista peittää levyreunan rosoisuudet

Tämä talo toimitetaan puuvalmiina joten kaikki viimeistelytyöt tehdään vasta jälkeen päin. Päätin kokeilla ratkaisua, jota en aiemmin ole kokeillut nukketaloissani. Reunustan levyjen leikkausreunat puulistalla. Talon runkorakenteisiin hankkimani 15x15 lista soveltuu tähän takoitukseen hyvin, kunhan leikkaa pyöristetut kantit toiselta sivulta pois. Ajoin sirkkelillä muutaman riman 15x10 mm:n rimoiksi, jolloin ne sellaisenaan kelpaavat liimattavaksi 12 mm:n vahvuisen levyn reunoiksi.
Kun olin tämän kokeilupäätöksen tehnyt piti vielää muistaa leikata kerroslevyt 2 cm lopullisia mittojaan pienemmiksi, ettei talon koko kasva tässä levyjen reunustusvaiheessa.

 Reunalista täytyy puristaa kunnolla kiinni

Tämä kokeilu onnistui mielestäni sen verran hyvin, että sitä voi suositella muillekin talon rakentajille. Listat myös jäykistävät osaltaan levyä. Näin levy ei mene niin helposti notkolle pitkissäkään taloissa. Reunalista täytyy vaan puristaa kunnolla kiinni liiman kuivumisen ajaksi muutoin se tahtoo irrota levystä ennenkuin liima on edes kuivunut.
Tein kaikki kolme levyä, myös sokkelilaatikon alle tulevan levyn samalla tekniikalla. Nyt näistä kolmesta voi valita kaksi onnistuneinta kerroksiin ja jättää huonoimman sokkelin alle piiloon.

Tällaista puulista reunustusta kannattaa käyttää vaneri-, kimpi- ja lastulevyrakenteisiin. Parkettilaudat on yleensä tehty kimpilevy pohjaisina, joten myös näissä reunalistan käyttö on joskus paikallaan. Liimapuu- ja MDF- levyken reuna on valmiiksi tasainen ja tällaisten reunalistojen käyttö on tarpeetonta. Myös, jos talo maalataan kauttaaltaan, on kittaus ja hiominen todennäköisesti hieman helpompi vaihtoehto.

Lattialevyt reunoistaan pinnoitettuina

Nyt kaikki lattialevyt ovat valmiina, mutta huomasin etten vieläkään pääse kokoamaan taloa sillä vintin lattiaan on vielä tehtävä porrasaukko ennenkuin levyjä kannattaa kiinnittää paikoilleen. Nyt ilmeisestikin ikkunaprojektin jälkeen täytyy vielä tehdä portaat ennen kuin edes pääsee näkemään miltä taloa alkaa näyttää.

Ei kommentteja: