Translate

perjantai 16. helmikuuta 2018

Vuosi 2017 oli taas hyvä nukketalovuosi - sain kokeilla hyvin erilaisia ratkaisuja.

Vuosi alkoi rintamamiestalolla, talo no 73 omissa tilastoissani. Vuoden aikana numerointi meni hieman sekaisin sillä talojen tilaus ja toimitusaikataulut menivät sekaisin joidenkin pikkutöiden vuoksi. Tämä talo oli todella kokeellinen sillä sähköasennuksissa käytin kupariteippiä johtimina, sähkösyöttöön USB virtalähdettä ja valaisimet oli tehnyt tilaaja itse.

Talo 73valmiina

Tämä oli todellä rintamamiestalojen perustyyppi. Hormi keskellä ja huoneet sen ympärillä. Näitä Suomeen on rakennettu todella paljon, kun asuntoja piti löytyä nopeasti heti sotien jälkeen.


 Talo no 73 pohjakuva

Kyllä se siitä tuli valmiiksi, vaikka tässä tapauksessa tehtiin merkittävä sähkötekniikkakokeilu. Talo sai ensimmäisä kertaa USB laturista koko sähkösyötön. Tämän talon kanssa koettiin myös epämääräinen sähkökatkos, jota täytyy vielä maistella myöhemmin, koska syy jäi lopulta löytymättä.


Sähkön jakeluun käytin yläkerran lattiaan ja kurkihirteen liimattua kupariteippiä. Se mahdollistaa valojen liittämisen myöhemmin mihin kohtaan sähköverkkoa tahansa. Minulle nämä aina ovat haasteita, kun ei koskaan tiedä mitä tuleva talon tilaaja tulee haluamaan.


Tällainen mummon mökki tuli jossain vaiheessa keskustelun kohteeksi ja siitä sitten taas lähti tehtäväksi mökki, joka oli kokonaisuudessaan sisäpuolelta hirsinen.


Siitä sitten lopulta tehtiin hirsitalo, joka ehkä hieman poikkeaa standardi nukketaloista. Tässä haettiin vanhan hirsitalon ilmettä nukketaloon. Hirret on vuoltu kulmistaan yksitellen ja vanhennettu Tikkurilan "Supi" saunamustalla.

Hirsitalon ulkoseinässä on "punamulta"-sävyinen pystylaudoitus. Sähköjohdotus kulkee pääosin talon sokkelissa ja virtalähteenä on käytetty USB-laturia.


Tässä vastavalmistunut mummon mökki odottelee pääsyä uuteen kotiinsa. Etuseinä on kahdessa osassa saranoitu.

Tein vielä samasta aiheesta toisenkin harjoitelman. Tämä talo meni Viroon pikkutytölle syntymäpäivälahjaksi, Etuseinä on kiinni magneeteilla ja valot ovat paristokäyttöiset.

Seuraava suurempi haaste oli kerrostaloprojekti. Tämän talon tein valmiina löytämästäni kalustekaapista, johon tietenkin piti aukottaa ikkuna- ja oviaukot sekä laittaa väliseinät paikoilleen.

Talon valaistus on hoidettu led-teipein. Kussakin kerroksessa on koko kerroksen mittainen teippi antamassa huoneisiin perusvalaistuksen. Käyttöjännite on 12V, joka tulee muuntajan kautta sähköverkosta. Kaapin alkuperäiset ovet toimivat talon avattavana etuseinänä.



Kesän aikana innostuin tekemään vielä tällaisia harjoitelmia. Kaikki pikkutalot ovat paristokäyttöisiä, mikä takaa sähköverkosta riippumattomuuden vaikka taloissa onkin valot ja pikkuespanjatteressa vielä suihkulähdekin kattoterassilla.

Tällainen hieman suurikokoisempi mansarditalo nousi syksyn aikana. Sähköt tassä talossa on toteutettu USB-laturin avulla, jolloin yksittäisiä led-valaisimia on helppo liittää mukaan sähköjärjestelmään.
Erikoisuutena tässä talossa on alakerran viherhuone, jonka seinät on tehty 3mm:n plexistä. Ne voi myös korvata levyillä, jos haluaa palta tavalliseen nukketalorakenteeseen.

Vuosi 2017 alkoi ja päättyi rintamamiestaloprojektiin. Tämä viimeisin valmistui vasta vuoden 2018 puolella, mutta on nyt sitten lähdössä jo lopulliseen sijoituspaikkaansa. Tässä talossa valot on toteutettu led teipillä ja 12V:n pikkuvalaisimilla. Muuntaja on sijoitettu talon sokkeliosaan.

Jatkossa voidaan sitten katsoa mitä tämä vuosi tuo tullessaan.



2 kommenttia:

Paivinblogi kirjoitti...

2017 oli selvästi hyvä talovuosi! Kiitos omasta ja muidenkin talonomistajien puolesta.

Jorma kirjoitti...

Kiitos Päivi toivottavasti talosi valot nyt toimivat. OLi kyllä mystinen harjoitus. En vieläkään ole keksinyt yksikäsitteistä syytä siihen sammumiseen.