Translate

keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Talo 76 - ulkoseinien kiinnitys on kriittinen vaihe viimeistelyssä

Tässä talossa alakerran pääty ja etu seinä tehdään saranoituina siten että kaikkiin huoneisiin päästään siustamaan vaikka talo onkin kovin suljetun näköinen ja huoneet asettuvat lämmitysmuurien ympärille.
Ainoastaan takaseinä ja päätykolmiot yläkerrassa ovat kiinteitä, samoin väliseinät talon sisällä. Aukeavat seinät on saranoitu talon runkorimoihin.


Etuseinäkappaleet kääntyvät toistensa päälle, sillä kuisti aukeaa toisen seinäpuolikkaan mukana.

Saranointi on toteutettu koko seinän korkuisella pianosaranalla. Saranan kiinnitys on tosi kriittinen, sillä jo 1mm:n heitto kiinnityksessä saattaa viedä seinän monta mm sivuun. Tästä syystä kiinnitän saranan aluksi vain parilla ruuvilla runkorimaan, jos asentoa vielä joudutaan muuttamaan.

Seinäkappaleisiin kiinnitän saranat läpikiinnityksellä 3 mm:n koneruuveilla. Tällaisissa ohuissa seinissä ainoa mahdollinen kiinnitystapa on ruuvi ja mutteri. Pienenä kauneusvirheenä mutterit jäävät väistämättä näkyviin.

Kun seinät asettuvat paikoilleen voi saranoiden loputkin ruuvit ruuvata turvallisesti kiinni. Joskus olen kiinnittänyt heti aluksi kaikki kiinnitysruuvit, jolloin pieni saranoiden asennon korjaus on ollut lähes mahdotonta, kun ruuvit ohjautuvat aina jo tehtyihin reikiinsä.

Sitten vielä katto paikoilleen ja talo alkaa jo näyttää valmiimmalta. Joissakin taloissa olen kiinnittänyt irroitetavat seinäkappaleet magneeteilla ja tässäkin tapauksessa lisään aukeaviin seinäkkeisiin magneettisalvat sulkemaan seinän kunnolla.

Tässä vaiheessa huomasin, että kuisti ja siellä oleva portaikko jäävät aika pimeiksi, vaikka muualla talossa valaistus näyttää toimivan hyvin. Tein äkkiä kattopalkin kuistiin, joka samalla sitoo kuistin puolikkaat yhteen ja kattopalkin alapintaan sopii hyvin pieni 12V:n led teipin pätkä, joka antaa valoa sekä kuistille että portaikkoon.Ei kommentteja: