Translate

torstai 22. helmikuuta 2018

Lankkulattiaa voi tehdä piirtämällä lautojen väliset urat levyn pintaan.

Vaikka kirkkoni suunnittelu on vielä pahasti kesken päätin aloittaa valmistelut tekemällä kirkkoon lattiaelementin jo puolivalmiiksi. Kirkkoon päätettiin tehdä lankkulattia ja sitä piti hieman pohdiskella.

Joihinkin aiempiin taloihini olen tehnyt lankkulattian liimaamalla talon runkokehikkoon Bilteman sytyketikkuja tai bambusäleitä. 

Bilteman sytykkeistä tulee hyvin luonnollisen näköinen lankkulattia, jonka voi käsitellä halutun väriseksi lakkaamalla, petsaamalla tai maalilla.

Tästä talosta tulee kevytrakenteinen, joten päätin, että lattian pitää olla riittävän tukeva, jotta kaikki osat saadaan tukevasti kiinni.

Valitsin lattiamateriaaliksi parkettilaudan, josta saa lautoja yhteen liimamalla tukevan levyn. Liimauksessa on vain pidettävä huoli, että levy kuivuu suoraksi. Tässä tapauksessa parkettilautojen pontit olivat suoria, joten levy ei pyrkinyt taipumaan, kuten usein käy lukkoponttien kanssa, ellei työstä sitä lukitusosaa sileäksi.

Lautapinnan aikaan saamiseksi päätin kokeilla joskus aiemmin tarjouksesta ostamaani Dremelin yleiskonetta. Teräksi valitsin hammaslääkärin porakoneesta tutun näköisen pienen pallopäisen kaiverrusterän.

Laitteeseen saa kiinnitettyä tällaisen syvyysrajoittimen, jonka säädin niin, että terä uppoaa alustaansa vain noin 0,5mm.

Nyt Dremeliä voi käyttää yläjyrsimen tavoin ja liikuttaa sitä lattialevyyn kiinnitettyä ohjainta pitkin.

Pienen aherruksen jälkeen koko parkettilevy on työstetty "piloille" ja täynnä lankkuja, jotka varmasti ovat kiinni toisissaan. Lankkujen leveydeksi valitsin noin 2 cm mikä vastannee järeitä lattialankkuja.

Vanhan kirkon lattia ei tietenkään voi olla vaalea kiiltävä parkettipinta, joten käsittelin koko levyn Tikkurilan Saunamustalla, joka toi myös laudoituksen hyvin näkyville.

Pieniltä lipsahduksilta ei voi välttyä vaikka kuinka yrittäisi pitää kaivertimen ohjaimessa kiinni. Vanhoissa lankuissa voi hyvinkin olla myös tämän kaltaisia naarmuja. Viimeistelyvaiheessa työstin myös nmuutaman pitkittaisen uran, sillä eiväthän laudat voi olla koko rakennuksen mittaisia.

Vastaavalla tavalla voi laudoituksen tehdä minkä tahansa levyn pintaan. Laitteena voi käyttää tällaista kaiverrinta tai esimerkiksi terävää piirtopuikkoa, jolla vetää uria rakennuslevyyn. Ohjainta kannattaa käyttää, sillä vapaalla kädellä tämä ei varmastikaan onnistu, vaan laudoista tulee tosi mutkikkaita.

Uritetun lattialevyn voi maalata urituksen jälkeen. Lakattaviin lattioihin laudoituksen voi piirtää vaikka viivottimella ja lyijykynällä ennen lakkausta.
Ei kommentteja: