Translate

maanantai 12. helmikuuta 2018

Taloni n:o 76, Rintamamiestalo tuli valmiiksi

Kaikki nämä rintamamiestalot ovat jollain tavoin yksilöllisiä, vaikka peruskaava on lähes sama. Tarkkoja kuvia tähän taloon ei ollut olemassa, vaan talo tehtiin valokuvien ja pohjakuva hahmotelmien perusteella muistuttamaan alkuperäistä malliansa.

Tässä talossa omat hankaluutensa aiheutti portaikko, joka oli tehty kuistin sisälle. Tietenkin myös rintamamiestaloissa tyypillisesti toistensa taakse sijoittuvat huoneet edellyttävät ulkoseinien avaamista, jotta huoneisiin ylipäätään pääsee käsiksi.

Tein talosta monien edeltäjiensä tavoin rimarunkoisen, jotta taloa pääsee rakentamaan seinä kerrallaan. Lattialevyt on tehty parkettilaudoista yhteen liimaamalla.

Ullakkokerrokseen pääsee helposti käsiksi avaamalla katon. Kattopuoliskot on saranoitu tukevilla saranoilla toisiinsa ja kiinteä osa ruuvattu kiinni kattotuoleihin. Talon pituus suuntaisia väliseiniä ei vinttikerrokseen kannata tehdä, koska kiinteän kattolappeen alle on tällöin vaikea päästä sisustamaan.

Alakerrassa päädyin saranoimaan seinät talon pystyrimoitukseen pianosaranoilla. Tällaiset saranat antavat riittävän pystytuen, jotta seinä pysyy myös auetessaan suorassa. Kaikki ulkoseinät on tehty 3mm:n kovalevystä, joka on päällystetty P60 hiekkapaperilla betonisen ulkonäön aikaan saamiseksi.

Etuseinä aukeaa kahdessa osassa jotka menevät osittain päällekkäin, sillä yläkertaan johtava portaikon alaosa on kuistin sisällä ja talon sisäänkäyntiovi taas toisessa seinäpuolikkaassa. Kuistiseinä kiinnittyy magneetilla talon yläkerran seinään ja lukitsee myös toisen seinäpuolikkaan paikoilleen.


Puolikkaiden ollessa auki pääsee keittiöön, eteiseen ja työhuoneeseen käsiksi.
Talon takaseinä on liimattu kiinteästi kiinni runkokehikkoon. Talon päädyt avautuvat yhtenä kappaleena koko seinä kerrallaan. Myös nämä seinät sulkeutuvat magneettisalpojen avulla.

Oikeasta päädystä pääsee käsiksi tyohuoneeseen ja olohuoneeseen, joka on talon tilavin huone.

Vasemmasta päädystä voi sisustaa keittiötä ja makuuhuonetta.

Taloon on toteutettu yleisvalaistus 12V:n led valaisimilla. Muuntaja on sijoitettu talon sokkelin sisälle piiloon ja valaisimina on käytetty led teippiä sekä kaupoista löytyneitä pienoisvalaisimia. Varsinaisia nukketalokäyttöön tehtyjä 12V:n valaisimia ei vielä kaupoissa ole, joten tällä hetkellä on tyydyttävä siihen mitä vakiona löytyy.
Paristokäyttöisiä nukkekotivalaisimia on jo nukketalotarvikekaupoissa ollut usean vuoden ajan saatavilla. Niitä voi käyttää lisäkoristeina, mutta varsinaiseen yleisvalaistukseen niistä ei vielä ole.

Sen sijaan paristokäyttöisissä koristevalosarjoissa alkaa ledien valoteho olla jo niin hyvä, että niitä voi hyvin käyttää nukkekotien valaisemiseen. Innokkaimmat askartelijat ovatkin alkaneet itse valmistaa talohinsa valasimia. Paristokäyttöisten valojen kanssa se on myös turvallista.


Ei kommentteja: